ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο στη Λιβύη: Δώδεκα κρατούμενοι δολοφονήθηκαν μετά την αποφυλάκισή τους

Μυστήριο στη Λιβύη: Δώδεκα κρατούμενοι δολοφονήθηκαν μετά την αποφυλάκισή τους

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη δολοφονία 12 ανδρών αμέσως μετά την - υπό όρους - αποφυλάκισή τους, με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ να καλεί τη Δευτέρα (13/06) σε διεξαγωγή ερευνών εντός και εκτός της χώρας

Τα θύματα βρίσκονταν στη φυλακή με την κατηγορία ότι είχαν πάρει μέρος στην καταστολή της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Ένας από τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισης τους ήταν να παρουσιάζονται κάθε δεκαπέντε ημέρες στο γραφείο του εισαγγελέα.

Η δικαστική αστυνομία της Λιβύης ανέφερε πως οι άνδρες αποφυλακίστηκαν από την φυλακή της Τρίπολης αλ Μπαράκα την Πέμπτη, μια μέρα πριν τα πτώματα τους εντοπιστούν σε διαφορετικά μέρη της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις οικογένειες τους, οι άνδρες είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια και είχαν δεχτεί πυρά στο στήθος και το κεφάλι, ενώ κάποιοι βρέθηκαν με τα χέρια και τα πόδια τους δεμένα.

"Θα πρέπει να διεξαχθεί εκτενής και ανεξάρτητη έρευνα για τη διαλεύκανση αυτού του εγκλήματος και οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", τόνισε ο Κόμπλερ.

"Καλώ τις αρμόδιες λιβυκές αρχές να συστήσουν μια κοινή έρευνα εντός της χώρας και διεθνής και θα παρακολουθώ τις εξελίξεις στενά".

Ο γενικός εισαγγελέας στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί «μια ειδική επιτροπή έρευνας» για να εντοπιστούν οι δράστες των φόνων, ενώ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας διέταξε επείγουσα έρευνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν πως οι δολοφονίες ενδεχομένως να συνιστούν διεθνή εγκλήματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η υπόθεση είναι ευαίσθητη καθώς η νέα κυβέρνηση (που σχηματίστηκε υπό την αιγίδα των ΗΕ) κατέφθασε τον Μάρτιο στην πρωτεύουσα της Λιβύης με την συναίνεση κάποιων ένοπλων φατριών που ήλεγχαν για καιρό την Τρίπολη. Οι περισσότερες οργανώσεις αρχικά σχηματίστηκαν από αντάρτες που συμμετείχαν στις εξεγέρσεις του 2011 που οδήγησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι και αυτοπαρουσιάζονται ως οι φρουροί της επανάστασης.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε με στόχο να αντικαταστήσει τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που συγκροτήθηκαν το 2014, μια στην Τρίπολη και μια στα ανατολικά, έχει τονίσει πως εργάζεται για να ενσωματώσει τις ένοπλες οργανώσεις στην Τρίπολη σε μια δύναμη εθνικής ασφάλειας.

Δεκάδες άνθρωποι δικάζονται στη Λιβύη για τη συμμετοχή τους στην καταστολή της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε το 2011 το καθεστώς του Καντάφι. Ανάμεσα τους είναι πολλά πρώην στελέχη του καθεστώτος.

Σχετικές ειδήσεις