ΚΟΣΜΟΣ

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι: Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους δολοφόνησε δύο άτομα (video)

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι: Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους δολοφόνησε δύο άτομα (video)

Τρομοκρατίας συνέχεια στο Παρίσι, με τη δολοφονία ενός αξιωματικού της αστυνομίας και της συζύγου του σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική.

Η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε μπροστά στο σπίτι του θύματος, στο Ιβλίν, ένα προάστιο κοντά στο Παρίσι, το βράδυ της Δευτέρας (13/06).

Ο δράστης, ο οποίος υποστήριξε πως ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κατάφερε πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στον 42χρονο αξιωματικό της αστυνομίας και κατόπιν οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι του θύματος, όπου αργότερα η σύντροφος του αστυνομικού βρέθηκε νεκρή.

Ο δράστης έπεσε τελικά νεκρός από πυρά μελών της μονάδας RAID, των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας.

Στις έρευνες που ακολούθησαν μέσα στο σπίτι, οι ειδικές δυνάμεις ανακάλυψαν τον τρίχρονο γιο του ζευγαριού, σώο.

Ποιος είναι ο δράστης

Πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι ο δολοφόνος του αστυνομικού ήταν ο Λαροσί Αμπάλα, 25 ετών. Είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν, έγινε γνωστό από πληροφορημένες πηγές.

Προερχόταν από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, σύμφωνα με πηγές της έρευνας. Είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Η έρευνα για την υπόθεση που συγκλονίζει από χθες τη Γαλλία, ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας.

Κατά συγκλίνουσες πηγές, ο άνδρας υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια συνομιλίας με διαπραγματευτή της RAID.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ερευνητές ότι ο δράστης κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό.

Γαλλία: Διπλή δολοφονία κοντά στο Παρίσι – Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ, μέσω μιας ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ στον ιστότοπό του. Το Άμακ πρόσκειται στους τζιχαντιστές.

Οι δολοφονίες αποτελούν «απεχθή τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

Μιλώντας μετά το έκτακτο συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Καζνέβ δήλωσε σήμερα Τρίτη: «Χθες διαπράχθηκε μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια».

Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί πλήρως κατά της απειλής της τρομοκρατίας, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις από την αρχή της χρονιάς.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι οι δύο δολοφονίες ήταν «τρομοκρατική ενέργεια».

Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου 49 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πενήντα και πλέον τραυματίστηκαν σε ένα γκέι κλαμπ από τα πυρά ενός Αμερικανού αφγανικής καταγωγής. Τη ευθύνη και για αυτή την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις