ΚΟΣΜΟΣ

Euro 2016: Νέα επεισόδια με πρωταγωνιστές Βρετανούς χούλιγκανς στη Λιλ (videos)

Euro 2016: Νέα επεισόδια με πρωταγωνιστές Βρετανούς χούλιγκανς στη Λιλ (videos)

Επεισόδια με τουλάχιστον έναν τραυματία ξέσπασαν μεταξύ Βρετανών οπαδών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου στο κέντρο της Λίλ, μία ώρα μετά τη λήξη της αναμέτρησης Ρωσίας – Σλοβακίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Ένας δημοσιογράφος του AFP είδε έναν άνδρα να αιμορραγεί, ενώ ένας άλλος άνδρας κείτονταν στο έδαφος μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν εάν αυτό το περιστατικό συσχετίζεται με τις ταραχές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το σιδηροδρομικό σταθμό Λιλ - Φλάνδρα, όπου ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κατόπιν ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε ένας εμπρηστικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός, ιδίως μεταξύ των οπαδών που άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση.

Λίγα λεπτά αργότερα, άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που είχαν αναπτυχθεί από νωρίς στην περιοχή, συγκρούστηκαν με ομάδες Βρετανών οπαδών που βρίσκονταν στην πόλη για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Αγγλίας-Σλοβακίας αύριο στο Λανς, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Λιλ. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους οπαδούς που έτρεχαν βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Θα απελαθούν τέσσερις Ρώσοι φίλαθλοι που συνελήφθησαν στη Λιλ

Στο μεταξύ, τέσσερις Ρώσοι φίλαθλοι που συνελήφθησαν στη Λιλ πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ρωσίας και της Σλοβακίας θα απελαθούν από τη Γαλλία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Οι δυο από τους Ρώσους συνελήφθησαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια ενός καυγά στη Λιλ. Οι άλλοι δύο βρέθηκαν μεθυσμένοι μέσα σε ένα αυτοκίνητο με όπλα στην κατοχή τους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της νομαρχίας, ενώ μια αστυνομική πηγή διευκρίνισε ότι τα «όπλα» ήταν ξύλινα ρόπαλα.

Άλλοι τρεις φίλαθλοι που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί κρατούνται και ανακρίνονται. Η αστυνομία δεν έχει πάντως διευκρινίσει την εθνικότητά τους.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα κλήθηκε για εξηγήσεις μετά τη σύλληψη Ρώσων φιλάθλων

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για εξηγήσεις, μετά τη σύλληψη και την κράτηση Ρώσων οπαδών κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Euro 2016, κλήθηκε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Μόσχα, ο Ζαν-Μορίς Ριπέρ.

Στο Γάλλο διπλωμάτη επισημάνθηκαν οι «διακρίσεις» σε βάρος των Ρώσων πολιτών, καθώς και το γεγονός ότι η «περαιτέρω υποδαύλιση του αντιρωσικού αισθήματος» θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καλεί τις γαλλικές αρχές να προσέξουν με μεγάλη σοβαρότητα αυτήν την κατάσταση και να ρυθμίσουν το ζήτημα που αφορά τους συλληφθέντες Ρώσους πολίτες το συντομότερο δυνατόν, με βάση το δίκαιο και με πολιτισμένο τρόπο», προστίθεται επίσης στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει «απολύτως απαράδεκτη» τη σύλληψη 43 Ρώσων οπαδών για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μασσαλία. Οι Ρώσοι τέθηκαν υπό κράτηση ενώ ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν με πούλμαν για τη Λιλ, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα της εθνικής ομάδας τους με εκείνη της Σλοβακίας.

Οι έντεκα από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ωστόσο σήμερα ελεύθεροι.

Σχετικές ειδήσεις