ΚΟΣΜΟΣ

Οι μισοί Γερμανοί αισθάνονται «ξένοι» στην πατρίδα τους

Οι μισοί Γερμανοί αισθάνονται «ξένοι» στην πατρίδα τους

Ένας στους δύο Γερμανούς αισθάνεται «μερικές φορές ξένος» στην πατρίδα του, κυρίως λόγω της παρουσίας «πολλών μουσουλμάνων» στη χώρα, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και υπογραμμίζει την άνοδο των εντάσεων και των λαϊκιστικών αντιλήψεων στη Γερμανία μετά την άφιξη περισσότερων από 1 εκατομμύριο προσφύγων πέρσι.

Ακριβώς οι μισοί (50%) από τους 2.420 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι «κάποιες φορές αισθάνονται ξένοι». Το ποσοστό αυτό ήταν 43% το 2014. Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας σε συνεργασία με πολλά ιδρύματα, δείχνει επίσης ότι πάνω από τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 41,4%) θεωρούν ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στους μουσουλμάνους να έρχονται στη Γερμανία (το ποσοστό αυτό ήταν 36,6% το 2014).

Ένας στους τρεις (33,8%) θεωρεί ότι η χώρα έχει «κατακλυστεί» από ξένους «κατά επικίνδυνο τρόπο».
Στη μεγάλη πλειονότητά τους (59,9%) οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες στην πραγματικότητα δεν υφίστανται διώξεις στις χώρες προέλευσής τους ενώ περίπου ένας στους τρεις (32,1%) δηλώνει ότι πήγαν στη Γερμανία για να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

Το 13% στις ανατολικές περιοχές της χώρας και το 10% στις δυτικές θα επιθυμούσε την ανάδειξη ενός ηγέτη («Φύρερ») «που θα κυβερνά για το συμφέρον όλων». Και ένα ποσοστό μεταξύ 21% (στη δυτική Γερμανία) και 25,5% (στην ανατολική) ελπίζει σε ένα μοναδικό κόμμα που θα ενσαρκώνει «την κοινότητα του λαού», μια ιδέα που προέρχεται από το ναζιστικό δόγμα.

«Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι έτοιμα να δυσφημησουν και να καταδιώξουν ό,τι αντιλαμβάνονται ως ξένο και αποκλίνον», σημειώνουν οι συγγραφείς της έρευνας, Όλιβερ Ντέκερ και Έλμαρ Μπρέχλερ. «Η ακροδεξιά βρήκε στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μια νέα εστία", εξήγησε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel ο Ντέκερ. "Θεωρούμε ότι οι ναζί και οι ακροδεξιού ριζοσπάστες βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Όμως αυτό δεν είναι σωστό, η ιδεολογία και οι λαϊκιστικές απόψεις είναι πολύ διαδεδομένες", προειδοποίησε.

Η AfD έχει αναδειχθεί στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Μάλιστα εκπροσωπείται στα μισά από τα κρατιδιακά κοινοβούλια, έχοντας συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια, όπως 12% στη Ρηνανία-Παλατινάτο, 15,1% στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και 24,1% στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουνίου έδινε στο κόμμα της Φράουκε Πίτρι ποσοστό 15% στις βουλευτικές εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις