ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό η Βρετανία: Μαχαίρωσαν και πυροβόλησαν βουλευτή των Εργατικών (pics+vids)

Σε συναγερμό η Βρετανία: Μαχαίρωσαν και πυροβόλησαν βουλευτή των Εργατικών (pics+vids)

Σε συναγερμό βρίσκεται η αστυνομία του Γουέστ Γιόρκσαϊρ στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας, καθώς η Τζο Κοξ, βουλευτής με το κόμμα των Εργατικών, μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε έξω από την τοπική βιβλιοθήκη κοντά στην πόλη του Λιντς.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ένας ακόμη άνδρας μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο, λίγο πριν τις 13:30 (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η 41χρονη Τζο Κοξ δέχτηκε την επίθεση ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στο Μπίρστολ, κοντά στο Λιντς. Ένας άνδρας μαχαιρώθηκε επίσης από τον δράστη ενώ ένας ένοπλος διαφεύγει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε ότι η Κοξ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε κοντινό νοσοκομείο. Πηγές του Εργατικού Κόμματος δήλωσαν στον τηλεοπτικό σταθμό Sky ότι η κατάστασή της είναι κρίσιμη.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε την 41χρονη βουλευτή, μητέρα δύο παιδιών, να κείτεται αιμορραγώντας στον δρόμο μετά την επίθεση, έξω από τοπική βιβλιοθήκη.

Η καμπάνια υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο στρατόπεδο της οποίας ανήκει και η κ. Κοξ, ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Press Association ότι η Κοξ προσπάθησε να παρέμβει σε έναν καυγά μεταξύ δύο ανδρών. Ο ένας από αυτούς τράβηξε ένα όπλο από μια τσάντα και πυροβόλησε δύο φορές. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με το Channel 4, η Κοξ φέρει και τραύματα από μαχαίρι.

Ένας άλλος μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, υποστήριξε ότι ο δράστης φώναξε «Britain first», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία».

jo

Οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη ένας 52χρονος ύποπτος μετά την επίθεση.

«Στις 12.53 (14.53 ώρα Ελλάδας) σήμερα, η αστυνομία ενημερώθηκε για ένα επεισόδιο στη Μάρκετ Στριτ του Μπίρστολ όπου μια γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών υπέστη σοβαρά τραύματα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση» σημειώνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας του Δυτικού Γιορκσάιρ.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 52χρονο, συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του θύματος. Αδιευκρίνιστα παραμένουν και τα αίτια της επίθεσης.

fo

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι «σε κατάσταση σοκ» από την είδηση της επίθεσης σε βάρος της Κοξ.

Την ανησυχία του για το επεισόδιο εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές ότι η Τζο Κοξ έχει τραυματιστεί. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας στη Τζο και την οικογένειά της».

Ο πρωθυπουργός Κάμερον δεν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που επρόκειτο να διεξαχθεί αργότερα την Πέμπτη (16/06) στο Γιβραλτάρ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε βάρος της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.

«Είναι σωστό που διακόπηκαν όλες οι εκστρατείες μετά τη φριχτή επίθεση στην Τζο Κοξ. Δεν θα συμμετάσχω στην αποψινή συγκέντρωση στο Γιβραλτάρ», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Γιβραλτάρ.

Η Κοξ έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία. Μολονότι ένας αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε ότι ο άνδρας που της επιτέθηκε φώναξε το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία», δεν είναι σαφές αν η πράξη του σχετίζεται με το δημοψήφισμα.

Σχετικές ειδήσεις