ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Ένα Brexit θα προκαλούσε κρίση αβεβαιότητας και αστάθειας στις αγορές

ΔΝΤ: Ένα Brexit θα προκαλούσε κρίση αβεβαιότητας και αστάθειας στις αγορές

Το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα διενεργηθεί στις 23 Ιουνίου

Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε μια κρίση «αβεβαιότητας και αστάθειας» στις αγορές και θα οδηγούσε σε μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, προειδοποίησε το ΔΝΤ, μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.

«Μια ψήφος υπέρ μιας εξόδου από την ΕΕ θα άνοιγε μια μακρά περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, αστάθειας στις οικονμικές αγορές και βραδύτερης ανάπτυξης», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Οι Financial Times προειδοποιούν: Το Brexit «θα ήταν μία πράξη καθαρού αυτοακρωτηριασμού»

Με κύριο άρθρο τους οι Financial Times παίρνουν και επισήμως θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στέλνοντας προειδοποίηση ότι το Brexit θα συνιστά πράξη αυτοακρωτηριασμού.

«Ενας εποικοδομητικός διάλογος είναι ζωτικής σημασίας τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ισλαμικό εξτρεμισμό, την προσφυγική κρίση, τη ρωσική επέκταση και την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα παρά σε συλλογική βάση», γράφει η βρετανική εφημερίδα μία εβδομάδα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα.

«Η εκστρατεία του δημοψηφίσματος αποτελεί αντιπαράθεση ανάμεσα σε αντιτιθέμενες αξίες: ανάμεσα στον φιλελεύθερο διεθνισμό και στον εθνικισμό, ανάμεσα σε ένα ανοικτό σύστημα εμπορίου και στην περιθωριοποίηση», διαπιστώνει ο συντάκτης του κύριου άρθρου.

Επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα των διεθνών οικονομικών οργανισμών και των οικονομολόγων, η εφημερίδα αναφέρει ότι το Brexit θα είναι επιζήμιο για τη βρετανική οικονομία.

«Η εγκατάλειψη του στόχου της εποικοδομητικής μεταρρύθμισης μίας ελαττωματικής Ευρώπης θα ήταν μία στάση περισσότερο από ηττοπαθής. Θα ήταν μία πράξη καθαρού αυτοακρωτηριασμού». «Δεν είναι η στιγμή για να επιστρέψουμε στη μικρή Αγγλία. Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Εχουμε να δώσουμε τη συμβολή μας για έναν κόσμο περισσότερης ευημερίας και ασφάλειας. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής», καταλήγει το κύριο άρθρο.

Το City του Λονδίνου και οι μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες έχουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Πολλές ανάμεσά τους έχουν απευθυνθεί κατ΄ευθείαν στους εργαζόμενούς τους τις τελευταίες ημέρες, όπως ο όμιλος BT Group και η Rolls Royce.

Σχετικές ειδήσεις