ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Τρίζουν τα θεμέλια της ΕΕ - Σε μπελάδες οι Βρετανοί

Brexit: Τρίζουν τα θεμέλια της ΕΕ - Σε μπελάδες οι Βρετανοί

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ένα Brexit είναι πιθανό, ωστόσο δεν έχουν συζητηθεί οι άμεσες συνέπειες που πιθανόν να έχει αυτό.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΨΗΦΙΣΟΥΝ «ΕΞΟΔΟ» - ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Λίγες ημέρες έχουν μείνει πριν το δημοψήφισμα στην Βρετανία, το οποίο θα κρίνει το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Οι προεκλογικές εκστρατείες για το δημοψήφισμα ξανάρχισαν την Κυριακή 19 Ιουνίου, έπειτα από τριήμερη διακοπή λόγω της δολοφονίας της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, από έναν άνδρα που δήλωσε στο δικαστήριο ότι το όνομά του είναι «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία».

Τρεις δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της δολοφονίας της Τζο Κοξ, ανέκτησε κάποιο έδαφος τις τελευταίες ημέρες, αν και η γενική εικόνα παρουσιάζει ένα διχασμένο εκλογικό σώμα.

Για παράδειγμα, η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείτο κατά σχεδόν επτά μονάδες έναντι του Brexit, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (17/06).

Οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν στο 74,6% σήμερα (20/6), από 60-67% που ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair.

Παρ’ όλα αυτά, μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε μια κρίση «αβεβαιότητας και αστάθειας» στις αγορές και θα οδηγούσε σε μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν -στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ. Για τους Βρετανούς, αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις.

Οικονομική κρίση

Η Βρετανία δεν θα μπορεί να κλείνει εμπορική συμφωνία με την υπόλοιπη ΕΕ και δεν θα επιδιώκει μια ατζέντα ελευθέρου εμπορίου με τα κράτη της ΕΕ.

Συνέπεια αυτού, ένα μεγάλο πλήγμα θα δεχθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση στη χώρα, καθώς εάν το ελεύθερο εμπόριο πάψει να ισχύει, το πιθανότερο είναι ότι πολλές εταιρείες θα πάρουν και αυτές τον δρόμο της «Εξόδου» και πολλές θέσεις εργασίας να χαθούν.

Πολιτική κρίση

Μετά από μια εκστρατεία υπέρ του «Bremain», ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, θα δεχθεί τεράστιες πιέσεις να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

Παρότι o κ. Κάμερον κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην του επιρρίψουν ευθύνη αν κερδίσει το Brexit, ορισμένοι υπουργοί των Συντηρητικών υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εφημερίδας «The Times», ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι μπορεί να αντέξει στην πίεση των βουλευτών που του εναντιώνονται.

Την ίδια στιγμή, μεγάλος είναι και ο κίνδυνος διάσπασης της ίδιας της Βρετανίας. Οι επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας προειδοποιούν ότι θα τεθεί ζήτημα δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας σε περίπτωση που οι κάλπες δείξουν την «Έξοδο».

Μπελάδες για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία

Μεγάλο μπέρδεμα θα προκύψει και με τους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα υπάρχει ανάλυση σχετικά με το αν θα μπορούν να συνεχίσουν να μένουν και υπό ποιους όρους, στις 24 Ιουνίου.

Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όμως και οι Βρετανοί, που ζουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα χάσουν το δικαίωμα παραμονής τους χωρίς άδεια και το δικαιώμα ελεύθερης διέλευσης που ισχύει σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η νομιμότητα των Βρετανών βουλευτών και των δημοσίων υπαλλήλων στην Κομισιόν θα αρχίσει ευθύς να αμφισβητείται από τους υπόλοιπους της ΕΕ. Γιατί να δώσουν το λόγο για μελλοντικές αποφάσεις σε ανθρώπους που πρόκειται να εξέλθουν, εφόσον δεν θα τους επηρεάσουν οι επιπτώσεις;

Τέλος, ένα Brexit, θα μπορούσε να φέρει ένα ντόμινο δημοψηφισμάτων και από άλλα κράτη-μέλη, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα του Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την σταθερότητα της Ένωσης.

Σχετικές ειδήσεις