ΚΟΣΜΟΣ

Άκυρη η αντεπιστροφή δύο νησιών στη Σαουδική Αραβία

Άκυρη η αντεπιστροφή δύο νησιών στη Σαουδική Αραβία

Η συμφωνία προέβλεπε κυρίως την αντεπιστροφή του Τιράν και του Σαναφίρ, δύο νησιών που βρίσκονται σε στρατηγική θέση στην είσοδο του κόλπου της Άκαμπα.

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Αιγύπτου, ακύρωσε την αντεπιστροφή στη Σαουδική Αραβία δύο νησιών στην Ερυθρά Θάλασσα, αμφισβητώντας τη δυνατότητα παραχώρησης στο Ριάντ αυτών των «αιγυπτιακών εδαφών».

Η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να καταθέσει έφεση σε αυτή τη διοικητική απόφαση. Η αντεπιστροφή των δύο ακατοίκητων νησιών Τιράν και Σαναφίρ, που είχε ανακοινωθεί με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Κάιρο τον Απρίλιο του σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, είχε προκαλέσει κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

Η Σαουδική Αραβία είναι από τους κύριους υποστηρικτές του καθεστώτος Σίσι, που καταστέλλει κάθε αντίδραση αφότου ανέτρεψε το 2013 τον Ισλαμιστή προκάτοχό του, τον δημοκρατικά εκλεγμένο Μοχάμεντ Μόρσι, και το Ριάντ έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και επενδύσεις στην Αιγυπτιακή οικονομία.

Οι επικριτές της συμφωνίας κατηγορούσαν τις αρχές του Καΐρου ότι παραχώρησε τα δύο νησιά σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη αυτή, υποστηρίζοντας πως οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Αίγυπτο.

Αντιμέτωπη με την κατακραυγή, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δήλωσε πως οι περιοχές αυτές ανήκαν στο Ριάντ και πως η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει το 1950 από το Κάιρο να διασφαλίσει την προστασία τους.

Η απόφαση αυτή «σημαίνει πως οι δύο περιοχές ανήκουν στην Αίγυπτο και δεν μπορούν να παραχωρηθούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Χάλεντ Άλι, ο οποίος είχε προσφύγει στην Αιγυπτιακή δικαιοσύνη διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία αντεπιστροφής των δύο νησιών.

Σχετικές ειδήσεις