ΚΟΣΜΟΣ

Brexit ή Bremain: Το θρίλερ των αναποφάσιστων κόβει την ανάσα ολόκληρης της Ευρώπης

Brexit ή Bremain: Το θρίλερ των αναποφάσιστων κόβει την ανάσα ολόκληρης της Ευρώπης

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την ιστορική απόφαση που καλούνται να πάρουν οι Βρετανοί, καθώς απέμειναν μόλις λίγες ώρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και να αποφασίσουν την παραμονή τους ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στην κόψη του ξυραφιού», «Στο νήμα», «Μάχη στήθος με στήθος»: όλα τα κλισέ έχουν επιστρατευθεί για να περιγράψουν την κούρσα του αυριανού δημοψηφίσματος, καθώς μια ανάσα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας φέρνει τα στρατόπεδα του «In» και του «Out» σε απόσταση… αναπνοής.

Ομιλίες, συνεντεύξεις, φέιγ βολάν: οι υποστηρικτές του Brexit και του Bremain ρίχνουν σήμερα στη μάχη τις τελευταίες δυνάμεις τους για να πείσουν τον αναποφάσιστους, μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα που θα κρίνει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη μίας ψηφοφορίας κρίσιμης για το μέλλον της χώρας, αλλά επίσης και της Ευρώπης, μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την πρόθεση ψήφου στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με το μέσο όρο των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων της ιστοσελίδας WhatUKThinks.

Κατά συνέπεια, ο στόχος είναι ξεκάθαρος για τα δύο στρατόπεδα: πρέπει να πείσουν τους αναποφάσιστους, το 10% του εκλογικού σώματος, το οποίο μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δίνει τον τόνο με συνέντευξη που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian όπου δηλώνει πως οι ψηφοφόροι, αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του»…

Χθες το βράδυ, πολλές προσωπικότητες των δύο πλευρών ρίχτηκαν στη μάχη των αναποφάσιστων κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που οργανώθηκε από το BBC μπροστά σε 6.000 άτομα στο Wembley Arena. Η αντιπαράθεση, κατά στιγμές πολύ έντονη, υπενθύμισε τον επιθετικό τόνο που επικράτησε στην εκστρατεία, ενώ οι πρωταγωνιστές δεν δίστασαν να διακόψουν… αλλήλους, αλλά και να επιτεθούν.

Ο Σαντίκ Καν, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος και υποστηρικτής του «In» κατηγόρησε τους αντιπάλους του και τον επικεφαλής τους, Μπόρις Τζόνσον, ότι ψεύδεται όταν λέει πως η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στο προσεχές μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρόκειται για κινδυνολογία Μπόρις, πρέπει να ντρέπεστε», είπε, ενώ ο Τζόνσον απάντησε κατηγορώντας το στρατόπεδο του «In» ότι βάσισε ολόκληρη την εκστρατεία του στην καλλιέργεια του φόνου για τις οικονομικές συνέπειες του Brexit.

«Λένε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το υποκλιθούμε μπροστά στις Βρυξέλλες. Λέμε ότι υποτιμούμε οικτρά αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον, συντηρητικός, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επίδοξος αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση Brexit.

Σημειώνεται ότι απόψε, το Channel 4 οργανώνει το τελευταίο ντιμπέιτ, στο οποίο θα αντιπαρατεθούν ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ και ο επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι αγορές, ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της προοπτικής του Brexit, υιοθετούν στάση αναμονής και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και η Wall Street, έκλεισαν χθες με ελαφρά άνοδο.

«Απλώς περιμένουμε την Πέμπτη, χωρίς να δίνουμε σημασία στα υπόλοιπα», δήλωσε ο Σαμ Στόβαλ της Standard&Poor's Global Intelligence.

Υιοθετώντας καθησυχαστικό τόνο σε μία συγκυρία αστάθειας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πάντως ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οτιδήποτε απρόβλεπτο προκύψει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Διαβάστε επίσης: Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της Γερμανίας δεν φοβούνται το Brexit

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Υπενθυμίζεται πως περί τα 2 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν γραφτεί από τον Δεκέμβριο στις εκλογικές λίστες, ανεβάζοντας τον αριθμό των εν δυνάμει ψηφοφόρων στο αυριανό δημοψήφισμα στα 46,5 εκατομμύρια. Συμμετοχή ρεκόρ, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Την ίδια ώρα, η εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται με μία μονάδα από το αντίπαλο στρατόπεδο της παραμονής, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία Opinium, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 45% ενώ η «παραμονή» στην ΕΕ ποσοστό 44%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, έδειχνε ότι το «ναι» και το «όχι» στην παραμονή είχαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 44%.

Λίγο αργότερα, το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της σε αυτή μειώθηκε στις δύο εκατοστιαίες μονάδες από τις επτά στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας TNS.

Συγκεκριμένα, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε, από την άλλη, αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τη 16η ως την 22η Ιουνίου.

Ο Λουκ Τέιλορ, επικεφαλής της διεύθυνσης κοινωνικών και πολιτικών ερευνών της TNS, επισήμανε ότι «πρέπει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ το 1995 είχε υπάρξει μια καθυστερημένη μεταστροφή του status quo και το ίδιο θα καταγραφεί εδώ», συμπληρώνοντας: «Σαφώς, με μια κούρσα τόσο αμφίρροπη όσο αυτή, το επίπεδο της συμμετοχής μεταξύ των διαφόρων δημογραφικών κατηγοριών θα είναι κρίσιμο» και «θα ορίσει το αποτέλεσμα».

Σε δημοσκόπηση της TNS που είχε δημοσιευθεί την 14η Ιουνίου, το 47% των ψηφοφόρων που είπαν ότι πιθανόν θα ψηφίσουν τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και το 40% υπέρ της παραμονής.

Την ίδια ώρα, η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan σε μια ανάλυσή της, που βασίζεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εκτίμησε πως το στρατόπεδο της παραμονής έχει ισχνό προβάδισμα.

«Στη βάση των ανά χείρας δεδομένων (...) η Παραμονή έχει προβάδισμα 2 εκατοστιαίων μονάδων, με το 9% των ψηφοφόρων αναποφάσιστο», ανέφερε ο Μάλκολμ Μπαρ, οικονομολόγος της τράπεζας, σε μήνυμά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η εκτίμηση της τράπεζας για την τάση που διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως στην πραγματικότητα η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει ακόμη πιο μικρό προβάδισμα, το οποίο «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 0,6%».

Ο Μπαρ συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο ίδιος, «υποκειμενικά», θεωρεί πως η πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ είναι 45%, ενώ οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν 25%.

Διαβάστε επίσης: Στο 75% η πιθανότητα ψήφου υπέρ του «Bremain»

Εκδηλώσεις στη μνήμη της Τζο Κοξ σε όλο τον κόσμο ανήμερα των γενεθλίων της

Την τελευταία ημέρα πριν από την ψηφοφορία και ημέρα των γενεθλίων της δολοφονημένης βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, που θα γινόταν σήμερα 42 ετών, οργανώνεται επίσης σειρά εκδηλώσεων, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο στη μνήμη της.

Όπως έγραψε ο σύζυγός της Μπρένταν Κοξ, η βουλευτής δολοφονήθηκε λόγω των πολιτικών της θέσεων. «Έκανε πολιτική και είχε πολύ ισχυρές απόψεις και πιστεύω ότι δολοφονήθηκε εξαιτίας αυτών», υποστήριξε.

«Η δολοφονία της Τζο ήταν πολιτική. Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια σχεδιασμένη να προωθήσει την ατζέντα του μίσους εναντίον των άλλων», είπε ο Μπρένταν Κοξ μιλώντας στο «μνημόσυνο» που οργανώθηκε στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου.

Αντίστοιχη συγκέντρωση οργανώθηκε επίσης στο μουσικό φεστιβάλ του Γκλάστονμπέρι, στη νοτιο-δυτική Αγγλία.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Οι εφημερίδες παίρνουν θέση

Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι εφημερίδες της χώρας έχουν δηλώσει τη θέση τους, ελπίζοντας ότι θα ασκήσουν επιρροή στους ψηφοφόρους, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα διχασμένο εκλογικό σώμα.

Εφημερίδες που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ:

THE TIMES

Η βρετανική εφημερίδα Times έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Στο σαββατιάτικο φύλλο της 18ης Ιουνίου, η εφημερίδα τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της «Γιατί η παραμονή είναι καλύτερη για τη Βρετανία».

«Συνολικά πιστεύουμε πως η Βρετανία θα είναι καλύτερα να ηγηθεί μιας ανανεωμένης προσπάθειας για μεταρρύθμιση μέσα στην ΕΕ αντί να ξεκινήσει από την αρχή έξω από αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι δύο άλλες εφημερίδες που ανήκουν στο μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, η Sun και η Sunday Times, τάσσονται φυσικά επίσης υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

THE MAIL ON SUNDAY

Η βρετανική δεξιά εφημερίδα Mail on Sunday υποστήριξε, παραδόξως, την εκστρατεία της παραμονής στην ΕΕ, λέγοντας πως η Βρετανία θα είναι πιο ασφαλής, πιο ελεύθερη και θα ευημερήσει περισσότερο μέσα στην Ένωση.

«Προκειμένου το σύγχρονο Ηνωμένο Βασίλειο να ευδοκιμήσει και να ευημερήσει θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και όχι εναντίον τους∙ πρέπει να κρατήσουμε τη θέση μας στο υψηλό τραπέζι της Ευρώπης και να βοηθήσουμε να διαμορφωθεί το πεπρωμένο της∙ η δυνατή, καθαρή φωνή μας πρέπει να ακουστεί μέσα στην Ευρώπη, όχι να ακούγονται κραυγές από το περιθώριο», ανέφερε η εφημερίδα.

DAILY MIRROR

Η βρετανική αριστερή ταμπλόιντ κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, λέγοντας «για μέλλον της μεγάλης χώρας μας ... θα πρέπει να ηγηθούμε όχι να φύγουμε [we must lead not leave].

Οι επικεφαλής στην εκστρατεία του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μάικλ Γκόουβ μπορεί να προσπαθούν να παραστήσουν τους απλούς τύπους που νοιάζονται για τους συνηθισμένους ανθρώπους – αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.

Και με την πιθανότητα ένας από αυτούς να γίνει σύντομα πρωθυπουργός στην περίπτωση μιας ψήφου υπέρ της εξόδου, η κατάσταση είναι επικίνδυνη».

THE FINANCIAL TIMES

Η ναυαρχίδα των οικονομικών εφημερίδων της χώρας υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση των 28 μελών, λέγοντας πως «μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης θα ήταν αμετάκλητη, ένα σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη μετά το 1945».

«Δεν είναι ώρα να επιστρέψουμε στη Μικρή Αγγλία. Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Θα πρέπει να συμβάλουμε σε έναν πιο κόσμο με μεγαλύτερη ευημερία, μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής», ανέφερε η εφημερίδα.

THE OBSERVER

Η εφημερίδα Observer, που ανήκει στον αριστερό όμιλο Guardian Media Group, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Η εφημερίδα ανέφερε πως «η ΕΕ δεν είναι τέλεια, αλλά συνολικά είναι μια δύναμη για το καλό».

«Η παραμονή στην ΕΕ δεν θα εξαλείψει με μαγικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Αλλά αν αποφασίσουμε να το κάνουμε, θα κρατήσουμε τη Βρετανία στην καρδιά της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου έτσι ώστε τα κράτη της Ευρώπης να είναι μαζί καλύτερα εφοδιασμένα για να τις αντιμετωπίσουν», συμπληρώνει η Observer.

THE GUARDIAN

Η κυριότερη κεντροαριστερή εφημερίδα της Βρετανίας υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας στους αναγνώστες της ότι πρέπει να «μείνουν ενταγμένοι και περιεκτικοί, όχι θυμωμένοι και απομονωμένοι»

«Ψηφίστε για μια ενωμένη χώρα η οποία απευθύνεται στον κόσμο και ψηφίστε κατά ενός διχασμένου έθνους που στρέφεται στον εαυτό του. Ψηφίστε να παραμείνουμε», γράφει η εφημερίδα.

Εφημερίδες που τάσσονται υπέρ της εξόδου:

THE SUN

Η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, κάλεσε τους αναγνώστες να ψηφίσουν υπέρ της «εξόδου» στο πρωτοσέλιδο της 14ης Ιουνίου.

«Πρέπει να απελευθερωθούμε από τη δικτατορία των Βρυξελλών», ανέφερε η ταμπλόιντ, η κυκλοφορία της οποίας φθάνει τα 1,7 εκατομμύρια φύλλα.
Πολλοί από τους αναγνώστες της υποστηρίζουν ήδη το Brexit, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

DAILY MAIL

Η δεξιά εφημερίδα, η δεύτερη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της «εξόδου» με πρωτοσέλιδό της στις 22 Ιουνίου.

«Αν πιστεύετε στη Βρετανία, ψηφίστε υπέρ της εξόδου. Ψέματα, άπληστες ελίτ και μια διχασμένη, ετοιμοθάνατη Ευρώπη - αυτός είναι ο λόγος που θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σπουδαίο μέλλον εκτός μιας διαλυμένης ΕΕ», ανέφερε.

THE TELEGRAPH

Η εφημερίδα The Daily Telegraph τάχθηκε επίσης υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ανακοινώνοντας την τοποθέτησή της με ένα κύριο άρθρο που φέρει τον τίτλο: «Ψηφίστε έξοδο για να εκμεταλλευθούμε έναν κόσμο ευκαιριών».

THE SUNDAY TIMES

Η εφημερίδα κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ώστε να ασκήσουν πίεση για μια βαθύτερη μεταρρύθμιση της Ένωσης∙ ενδεχομένως τότε, σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η παραμονή στην ΕΕ να είναι πιο αποδεκτή στη Βρετανία.

«Ναι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες, όμως θα πρέπει να κρατήσουμε τη δύναμή μας. Αυτή η ψήφος μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε ποτέ να σταματήσουμε την πορεία ενός συγκεντρωτικού ευρωπαϊκού σχεδίου», ανέφερε η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.

THE SUNDAY TELEGRAPH

Υπέρ του Brexit και η συντηρητική εφημερίδα, επιχειρηματολογώντας πως η ΕΕ ανήκει στο παρελθόν και πως φεύγοντας από την Ένωση η Βρετανία θα μπορεί να αποφασίσει ποιος μπορεί να έλθει για να δουλέψει στη χώρα.

«Από τη στιγμή που θα έχουμε φύγει και δεν θα υπαγόμαστε πλέον στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, οι ανησυχίες των πολιτών για τη μετανάστευση θα γίνουν ένα θέμα για τη βρετανική κυβέρνηση και για το κοινοβούλιο», έγραψε η Sunday Telegraph.

Διαβάστε ΕΔΩ ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit και ποιες οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Όπως επίσης:

Γιούνκερ: Τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Βρετανία μετά το δημοψήφισμα

Οι υποστηρικτές του Brexit πιστεύουν ότι η MI5 έχει «στήσει» το δημοψήφισμα

Ιστορικά κτήρια φωταγωγούνται κατά του Brexit

Σχετικές ειδήσεις