ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Βρετανία: Παραδοχή ήττας του Brexit από Φάρατζ και Τζόνσον;

Δημοψήφισμα Βρετανία: Παραδοχή ήττας του Brexit από Φάρατζ και Τζόνσον;

Σε έμμεση παραδοχή ήττας του Brexit φέρονται να προχώρησαν οι επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπορίς Τζόνσον.

«Φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα», παραδέχθηκε ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στο Sky News, σχολιάζοντας τα πρώτα γκάλοπ αφού έκλεισαν οι κάλπες, για να συμπληρώσει: «Η συμμετοχή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλή και το Remain είναι στο όριο».

«Το UKIP και εγώ δεν θα πάμε πουθενά και το κόμμα θα συνεχίσει να είναι ισχυρό στο μέλλον», ξεκαθάρισε πάντως καταλήγοντας ο Φάρατζ.

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Leave.EU δήλωσε ότι ο επικεφαλής της, ο Νάιτζελ Φάρατζ, μόλις του είπε πως δεν γνωρίζει ποιο είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Αυτό είναι είδηση για εμένα. Δεν θα παραδεχόταν την ήττα, δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από ό,τι ξέρει οποιοσδήποτε άλλος. Οι κάλπες μόλις έκλεισαν», υπογράμμισε ο Άντι Ουίγκμορ, σχολιάζοντας όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

«Οι λέξεις που μου είπε επακριβώς πριν από περίπου δέκα λεπτά ήταν: "δεν ξέρω από πού ήρθε αυτό. Δεν έχω καμιά παραπάνω ιδέα από οποιονδήποτε άλλον"», συνέχισε ο Ουίγκμορ, ενώ ο εκπρόσωπος του Φάρατζ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Μιλώντας λίγο μετά στους δημοσιογράφους, ο Νάιτζελ Φάρατζ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που, όπως είπε, είχαν τα κότσια να αψηφήσουν τις ελίτ και τα αφεντικά.

«Ήταν μια μεγάλη εκστρατεία, μου πήρε 25 χρόνια και ό,τι και να γίνει απόψε, ό,τι και να γίνει σε αυτή τη μάχη, εγώ είμαι πεπεισμένος για κάτι: "Κερδίζουμε τον πόλεμο"», είπε ο επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσιάζοντας ως… νίκη την ήττα του Brexit.

Ο ίδιος, εμφανώς απογοητευμένος από τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης και παραδεχόμενος (για μία ακόμη φορά) εμμέσως την ήττα των υποστηριχτών του Brexit, τόνισε πως αύριο είναι μια νέα μέρα. «Από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την ένταξη και αργότερα έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Ποτέ άλλοτε κανένας δεν είχε αντισταθεί τόσο στο σύστημα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση στην Ευρώπη, ο κ. Φάρατζ σημείωσε πως το γονίδιο του ευρωσκεπτικισμού υπάρχει. «Η μεγαλύτερη αλλαγή δεν είναι τι θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Ακόμη κι αν χάσουμε τη μάχη απόψε, θα κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο, θα επιστρέψουμε τη χώρα στα σύνορά της», κατέληξε.

Το... δρόμο είχε δείξει πάντως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος - λίγη ώρα πριν φτάσει στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει - είχε μία σύντομη συνομιλία με έναν πολίτη στο μετρό του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του.

Σύμφωνα, λοιπόν με τον Βρετανό, Lewis Iwu, που συνάντησε τον πρώην δήμαρχο και ενημέρωσε (με ντοκουμέντο) σχετικά μέσω twitter: «Μόλις ρωτήθηκα στο μετρό από τον Μπόρις Τζόνσον αν ψήφισα για το Leave. Είπα όχι. Παραδέχθηκε ότι έχασε ούτως ή άλλως. Αμήχανο»…

tzonson

Λίγο αργότερα, ο Τζόνσον, ο οποίος έφτασε στο εκλογικό τμήμα 25 λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες, δήλωσε στο Press Association: «Για να δούμε, για να δούμε. Είναι στα χέρια των πολιτών τώρα».

Σε μία ύστατη, δε, προσπάθεια ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε καλέσει όσους πολίτες δεν είχαν προσέλθει στις κάλπες να ψηφίσουν όσο υπήρχε ακόμα χρόνος.

Σε email που έστειλε, ζήτησε έτσι από τους ψηφοφόρους να σπεύσουν στα εκλογικά κέντρα υποστηρίζοντας το Brexit.

«Οι κάλπες κλείνουν σε 90 λεπτά, επομένως δεν έχουμε πολύ χρόνο για μακροσκελή email. Αν έχετε ψηφίσει υπέρ του Leave, ευχαριστώ. Αν δεν το έχετε κάνει, σας παρακαλώ κάντε το. Και σας παρακαλώ στείλτε email, μηνύματα ή τηλεφωνήστε στους φίλους σας να ψηφίσουν Leave. Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε σήμερα την δική μας Ημέρα Ανεξαρτησίας», έγραψε με την ελπίδα να πείσει τους τελευταίους αναποφάσιστους, ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν τα κατέφερε...

Στερλίνα για… φίλημα μέχρι το Σάντερλαντ!

Στο μεταξύ, μεγάλη αύξηση έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων κατέγραψε η στερλίνα, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov και των δηλώσεων του Φάρατζ, κάτι που ελήφθη ως ανακούφιση για τους επενδυτές που φοβούνταν ότι το Brexit θα προκαλούσε αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές.

Το ράλι… ανόδου μάλιστα που κατέγραψε η στερλίνα μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, δεν είχε προηγούμενο, καθώς η ισοτιμία της ξεπέρασε το 1,5 δολάριο, κερδίζοντας σχεδόν 1% μέσα σε μία ημέρα, ενώ το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στις 76,14 πένες.

Μέχρι ωστόσο να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το Σάντερλαντ, όπου επικράτησε το Brexit! Από εκεί και μετά η στερλίνα πήρα την κάτω βόλτα, χάνονοντας σχεδόν όλα τα κέρδη, ενώ συνεχίζει να «γκρεμίζεται» όσο διαρκεί το θρίλερ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις το δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Σχετικές ειδήσεις