ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα Brexit: Οργή των λαών για την Ευρώπη των χρηματιστών

Αποτελέσματα Brexit: Οργή των λαών για την Ευρώπη των χρηματιστών

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, με τη συνακόλουθη απόφαση των πολιτών της να ζητούν την αποχώρησή τους από την ευρωπαϊκή οικογένεια, έρχεται να δώσει ένα ιδιαίτερα ηχηρό «χαστούκι» στη γερμανοκρατούμενη – εδώ και καιρό - Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την ευημερία των ανθρώπων.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ – ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΠΕΙΡΟ

Είναι πολύ επιπόλαιο να αρκεστεί κανείς στο ότι η επικράτηση του Brexit έναντι του Bremain συνιστά απλώς μια νίκη των ευρωσκεπτικιστών. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως οι λαοί της Ευρώπης αρχίζουν να γυρίζουν σταδιακά την πλάτη απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν στυγνό μηχανισμό που απλώς εισπράττει χρήματα και μετατρέπει το Βερολίνο σε μόνη δύναμη εντός της Ευρώπης των 28.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θέλουν πλέον την Ευρώπη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των χρηματιστών, μια κοινότητα που κινείται εκβιαστικά απέναντι στους ανθρώπους της και έχει απομακρυνθεί ολοκληρωτικά από τα ιδεώδη των ιδρυτών της, του Ζαν Μονέ και του Ρομπέρ Σουμάν.

Γυρίζουν την πλάτη σε ένα οικονομικό σύστημα που θέτει την ευημερία των αριθμών σε απόλυτη προτεραιότητα και έχει καταστήσει «κενό γράμμα» την έννοια και το νόημα της αλληλεγγύης.

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι το Brexit αναμένεται να προκαλέσει ένα ντόμινο, όχι μόνο οικονομικών εξελίξεων, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία μέσα στην Ευρώπη των 28, αλλά και πολιτικών αναταραχών.

Παράλληλα, με τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκαλούνται στην παγκόσμια οικονομία, ανοίγει ο δρόμος για καταιγιστικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρώτα – πρώτα, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ανοίγει το δρόμο περιοχών εντός της Βρετανίας, όπως η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία να διεκδικήσουν ακόμη και την εδαφική ανεξαρτησία τους, αφού ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ξεκινά μια μαζική επίθεση του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ήδη η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία αλλά και ο Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την παραμονή η μη των χωρών τους στην ευρωοικογένεια.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο πως οι ευρωσκεπτικιστές θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την οργή των ευρωπαϊκών λαών που βρίσκονται απέναντι σε μια Ευρώπη, την οποία διαφεντεύουν σκληροί τεχνοκράτες και οικονομικά διευθυντήρια, τα οποία εργάζονται μόνο και μόνο για την παντοδυναμία της Γερμανίας.

Το Brexit είναι η θλιβερή συνέπεια μιας αποτυχημένης ευρωπαϊκής πολιτικής συνταγής που ευθυγραμμιζόταν άκριτα με τις απαιτήσεις του Βερολίνου.

Παράλληλα, και αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο δεδομένο, το Brexit ανατρέπει όλα τα προγενέστερα δημοψηφίσματα που είχαν γίνει τόσο στη Σκωτία στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 όσο και το αντίστοιχο που είχε διεξαχθεί στην Ιρλανδία στις 31 Μαΐου 2012 για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, Παρασκευή (24/06/2016) γράφεται η πιο μαύρη σελίδα στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σχετικές ειδήσεις