ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οι Βρετανοί ταρακουνούν το γερμανοκρατούμενο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα

Brexit: Οι Βρετανοί ταρακουνούν το γερμανοκρατούμενο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα

Νίκη του Brexit ανέδειξαν οι κάλπες - Παραιτήθηκε ο Κάμερον - Εκλογές σε τρεις μήνες στη Βρετανία - Η στερλίνα «βυθίζεται» στις αγορές -LIVE όλο το χρονικό της επόμενη ημέρας του βρετανικού δημοψηφίσματος - Σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των ιδρυτικών χωρών της ΕΕ. - ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ για το ΒREXIT από το Newsbomb.gr

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τις εξελίξεις αναφορικά με την απόφαση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ραγδαίες οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ BREXIT

Πτώση πάνω από 4% των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ενώ η τιμή του χρυσού αυξήθηκε έως και 8,2%. Ο χρυσός σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του χαλκού κατρακυλούν, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα κλόνισε τις αγορές πρώτων υλών, οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις των πιο ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού και σε αγορές των στοιχείων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Η στερλίνα υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση ιστορικά, βουλιάζοντας πάνω από 10% έναντι του δολαρίου στα επίπεδα του 1985, λόγω των φόβων ότι το Brexit θα πλήξει τις επενδύσεις στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

britain

Δείτε στον παρακάτω χάρτη πώς ψήφισαν όλες οι βρετανικές εκλογικές περιφέρειες.

O Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως έκαναν γνωστό στενοί συνεργάτες του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Κατά της τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε αναφορά στο πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

merkel 2711940k

Διαβάστε παρακάτω τις πρώτες αντιδράσεις που «πάγωσαν» την Ευρωπαική και τη Διενθή κοινότητα:

Το μάθημα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο της εις βάθος ολοκλήρωσης ή περαιτέρω διεύρυνσης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Μιλώντας πριν από τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στη Χάγη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πρώτη κίνηση των Ευρωπαίων ηγετών μετά την ψήφο υπέρ του Brexit είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα. «Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να επιτρέψουμε μεγαλύτερη αστάθεια στην ΕΕ», δήλωσε. «Δυστυχώς, οι Βρετανοί το διάλεξαν αυτό, και εμείς πρέπει να κάνουμε μια άλλη επιλογή», είπε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Για την επόμενη ημέρα ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες και οι άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ. Σήμερα το πρωί συναντώνται στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαΐκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -Τουσκ, Γιούνκερ και Σουλτς, αντίστοιχα- ενώ στη συνάντηση έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία στην ΕΕ.

Σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει μέτρα από τη Φρανκφούρτη που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα καθησυχάσουν τις αγορές και τους οικονομικούς παράγοντες. Μία πρώτη επίσημη συνεδρίαση των 27, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί, επίσης, σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζουν ανώτατα στελέχη υπουργείων εξωτερικών της ΕΕ.

Επίσης, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να συναντηθούν στη Γερμανία οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι κρατών μελών που ίδρυσαν την ΕΟΚ. Στους διπλωματικούς κύκλους κυκλοφορεί η πληροφορία ότι γαλλογερμανικός άξονας αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων προοπτικών στην ενωμένη Ευρώπη. Υπέρ αυτής της ιδέας τάσσεται πρωτίστως η Γαλλία.

Στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit αναφέρθηκε πριν λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μέσω Twitter. «Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας» έγραψε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με "ελεγχόμενο τρόπο". Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.

Την ανάγκη να παραμείνουν τα υπόλοιπα 27 κράτη ενωμένα μετά το βρετανικό δημόψηφισμα για το Brexit υπογραμμίζουν τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των ιδρυτικών χωρών της ΕΕ στο Βερολίνο το Σάββατο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν το Σάββατο στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ θα υποδεχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Για πολιτικό «Αρμαγεδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών. To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. Οι τέσσερις άντρες θα συναντηθούν στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της ΕΕ επί του αποτελέσματος.

«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μαδρίτη προτείνει «κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ για να διατηρηθεί η πρόσβασή του Βράχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε το διάγγελμα προς το βρετανικό λαό του Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία...χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι θα παραιτηθεί. «Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε.

«Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;» Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη μέρα στη Μεγάλη Βρετανία μετά το ιστορικό δημοψήφισμα.

«Σοβαρή και δραματική» εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη» για το αρνητικό αυτό σενάριο.

004

«Έξοδος σημαίνει έξοδος» τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάνφρεντ Βέμπερ, μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να παραιτηθεί μετά την ήττα του στην εκστρατεία που πραγματοποίησε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, δηλώνει ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit», δήλωσε ο Φάρατζ στο ITV News. «Δεν είναι αποδεκτό, δεν το πιστεύω (...) ότι θα παραμείνει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κάποια εξέχουσα φυσιογνωμία των Συντηρητικών από το στρατόπεδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Μπορεί να είναι κάποιος «μεταξύ του Μάικλ Γκόουβ, του Μπόρις Τζόνσον, του Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω», κατέληξε.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση «στη Γαλλία και στις άλλες χώρες της ΕΕ», μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ένωση των 28. «Νίκη της ελευθερίας! Όπως το ζητώ εδώ και χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και τις χώρες της ΕΕ», έγραψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στο λογαριασμό της στο Twitter.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. «Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Έχει προχωρήσει σε ευρύ σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης και εργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών, άλλες και εγχώριες αρχές και κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού».

Τελικό αποτέλεσμα: Brexit 17,410,742 ψήφοι (51.9%), Bremain 16,141,241 ψήφοι (48.1%).

Δείτε LIVE εικόνα από το Sky News:

Φόβοι για μετάδοση του «ιού Brexit» στην Ευρώπη

«Η Βρετανία θεωρείται ένα έθνος διχασμένο» λένε οι αναλυτές. Όμως η Βρετανία μόνο... ή μήπως η Ευρώπη; Η αγωνία για την επόμενη μέρα της Ευρώπης είναι μεγάλη, καθώς οι επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, δημιουργώντας σοβαρές μετασεισμικές δονήσεις.

Πολιτικοί και διπλωμάτες από άκρη σε άκρη της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πλήθος άλλων συνεπειών που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

005

Το 60% των Γάλλων θέλει Brexit και όχι επειδή δεν συμπαθεί τους Βρετανούς, αλλά επειδή οι Γάλλοι που διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα που επιβάλλουν οι κανόνες της Ευρωζώνης, ονειρεύονται και αυτοί με τη σειρά τους να κλείνουν την πόρτα στην Ευρώπη.

Όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, η Γαλλία θα προσπαθήσει να πάρει το προβάδισμα με τη Γερμανία και άλλες χώρες του πυρήνα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει στην μετα-Brexit ΕΕ. Θα ακολουθήσουν όμως οι Γάλλοι ή θα εγκαταλείψουν τον Ολάντ και τα σχέδιά του;

Από την άλλη σύμφωνα με το Politico υπάρχει μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που ακολουθούν την Βρετανία και συνδέονται ιδιαίτερα μαζί της. Η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία αλλά και η Δανία είναι χώρες όπου αναμένεται να επηρεαστούν ενισχύοντας τις τάσεις του ευρωσκπετικισμού.

Η Ολλανδία γενικά θεωρείται σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ψηφίζοντας μαζί τις φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte συνέδεσε τις δύο χώρες σε μια εκδήλωση στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας: «Η Βρετανία είναι μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς προς τα έξω, όπως ακριβώς και η Ολλανδία. Είμαστε και οι δύο ναυτικά έθνη, που έχουμε μάθει να κάνουμε εμπόριο και να εργαζόμαστε με ανοιχτά σύνορα. Είναι σημαντικό μια χώρα με αυτό το υπόβαθρο να παραμένει».

Σχετικές ειδήσεις