Τουρκία: Ασυλία μελών των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις

Τουρκία: Ασυλία μελών των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις

Αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκότωσαν σήμερα (24/6) έξι Tούρκους στρατιώτες σε δύο χωριστές επιθέσεις που πραγματοποίησαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας - Ασυλία από τις διώξεις στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

 

Αρχικά, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί από μέλη του PKK στον τομέα Ντέρικ, στην επαρχία Μάρντιν. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού σε έναν δρόμο της επαρχίας Χακάρι, στο απώτατο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε ο στρατός.

Εκατοντάδες μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις του PKK μετά την επανάληψη των συγκρούσεων, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Η κυβέρνηση δηλώνει από την πλευρά της ότι συνεχίζει την εκστρατεία για την εκδίωξη των ανταρτών από τα αστικά κέντρα της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Στο μεταξύ, η βουλή στην Τουρκία χορήγησε ασυλία από τις διώξεις στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε αργά την Πέμπτη (23/06), δίνει διευρυμένες εξουσίες στον στρατό καθώς προσπαθεί να καταστείλει το αντάρτικο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν μετά τον τερματισμό, πριν από έναν χρόνο, μιας εκεχειρίας που διήρκεσε δύο χρόνια.

Προτού γίνει πρόεδρος το 2014, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της θητείας του ως πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει μια πολιτική επιτήρηση του στρατού. Οι επικριτές του λένε ότι ο νέος νόμος καταργεί ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Ο νόμος καθιστά δυσκολότερη τη διερεύνηση ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εγείρει ανησυχίες για τέτοιες παραβιάσεις κατά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο και επικεντρώνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε δραστηριότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα προστατεύονται επίσης από διώξεις.

Ο νόμος διευρύνει επίσης τη δικαιοδοσία των στρατοδικείων, όπου θα προσάγονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για εγκληματικές δραστηριότητες εν υπηρεσία. Ακόμη ο νέος νόμος δίνει στο εξής τη δυνατότητα στους στρατιωτικούς διοικητές να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης, ενώ απαιτεί να δίνεται άδεια από τον στρατό ή την πολιτική ηγεσία πριν ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος στρατιωτικών.