ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα το 1945 ψηφίζεται ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ

Σαν σήμερα το 1945 ψηφίζεται ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ

Ήταν 26 Ιουνίου του 1945 όταν συνολικά 51 χώρες του νεοιδρυθέντος τότε Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπέγραψαν στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το κείμενο υπογράφηκε στο τέλος της Συνδιασκέψεως των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Οργάνωση, και άρχισε να ισχύει στις 24 Οκτωβρίου 1945. Το Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Χάρτη.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πρόδρομός του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη.

Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο ΟΗΕ αριθμεί 193 κράτη-μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη.

Σχετικές ειδήσεις