ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη ξυπνά από τον εφιάλτη του Brexit: Oι συναντήσεις που θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή απάντηση

Η Ευρώπη ξυπνά από τον εφιάλτη του Brexit: Oι συναντήσεις που θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή απάντηση

Τέσσερις ημέρες μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή εκφράσθηκε από τη λαϊκή βούληση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συνομιλίες λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο τον ταχύτερο περιορισμό των συνεπειών που απορρέουν από τη βρετανική απόφαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα έχει συνομιλίες στο Βερολίνο, πρώτα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια, με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέτο Ρέντσι, (δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης αναμένονται περίπου στις 18:30 τοπική ώρα).

Στη συνέχεια, την Τρίτη 28 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες (10:00 – 12:00 τοπική ώρα) με κύριο θέμα συζήτησης το Brexit, και βασικούς ομιλητές τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και αρχηγούς βρετανικών κομμάτων, πιθανώς συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.

Αργότερα την Τρίτη, στις 19:45 (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) στις Βρυξέλλες, όπου κατά τη διάρκεια δείπνου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει σχετικά τους ηγέτες της ΕΕ, εξηγώντας το πολιτικό κόστος του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρωί της Τετάρτης 29 Ιουνίου θα λάβει χώρα η δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ των 27 ηγετών, χωρίς τη συμμετοχή του Ντέιβιντ Κάμερον. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην «διαδικασία απόσχισης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται δώσει συνέντευξη τύπου το απόγευμα της ίδιας μέρας «απαντώντας στους προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον της ΕΕ».

Σχετικές ειδήσεις