ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Aντισυνταγματικός ο νόμος για τις αμβλώσεις στο Τέξας

ΗΠΑ: Aντισυνταγματικός ο νόμος για τις αμβλώσεις στο Τέξας

Η απόφαση αυτή συνιστά νομικό προηγούμενο και κατά συνέπεια κινδυνεύουν να κριθούν αντισυνταγματικοί παρόμοιοι νόμοι και σε άλλες Πολιτείες.

Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο στο Τέξας που έθετε πολύ αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις στους γιατρούς και τις κλινικές που εφαρμόζουν την πρακτική της άμβλωσης.

Με ψήφους 5 έναντι 3 οι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος του 2013 επιβάρυνε αδικαιολόγητα τις γυναίκες που ασκούν το συνταγματικό δικαίωμά τους να τερματίζουν την άμβλωση, με βάση μια απόφαση-ορόσημο του 1973.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο συντηρητικός δικαστής Άντονι Κένεντι συμφώνησε με τα τέσσερα φιλελεύθερα μέλη του δικαστηρίου ότι δύο από τις βασικές διατάξεις του νόμου του Τέξας παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Οι αρχές του Τέξας ισχυρίζονταν ότι ο νόμος αυτός είχε στόχο να προστατευθεί η υγεία των γυναικών. Όμως οι υποστηρικτές της άμβλωσης θεωρούσαν ότι οι κανονισμοί που προωθούνταν ήταν ιατρικώς αχρειάστοι και μοναδικός σκοπός ήταν να οδηγήσουν στο κλείσιμο των κλινικών. Αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, από τις 41 κλινικές αμβλώσεων που υπήρχαν στο Τέξας, μια Πολιτεία 27 εκατομμυρίων κατοικων, έχουν απομείνει μόνο 19.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στήριζε την προσφυγή που είχαν καταθέσει οι κλινικές αμβλώσεων.

Η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «νίκη για τις γυναίκες στο Τέξας και σε όλη την Αμερική».

«Ο αγώνας δεν τελείωσε: ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να προστατεύσει την υγεία των γυναικών. Οι γυναίκες δεν θα τιμωρούνται επειδή ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους» ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η Κλίντον, παραπέμποντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες πρότεινε να επιβάλλεται «κάποιου είδους ποινή» στις γυναίκες που κάνουν παράνομα άμβλωση.

Σχετικές ειδήσεις