ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής - Σουλτς: Η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν

Σύνοδος Κορυφής - Σουλτς: Η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν

Ο Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης αλλά και για να «ξεπεράσουμε την επίμονη οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα».

Η απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα, «πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», με την πλήρη συμμετοχή του ΕΚ, είπε ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς. «Η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανένα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι γνωρίζει ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, είπε ότι λυπάται για την επιλογή των Βρετανών, ωστόσο η επιθυμία τους «πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή και να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό». Το ΕΚ, πρόσθεσε, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία και επομένως, πρέπει «να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια».

Επίσης, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει. «Το ΕΚ είναι πεπεισμένο ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν. Πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα, να δείξουμε ότι κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αναγνωρίσουμε τους τομείς που πρέπει να μεταρρυθμίσουμε στην ΕΕ αλλά και να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες».

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί «μια από τις βασικές πτυχές της πολιτικής μας όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη», είπε και σημείωσε την πρόοδο που έχει κάνει το ΕΚ σε νομοθετήματα σε αυτόν τον τομέα, ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη να κάνουν το καθήκον τους.

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος του ΕΚ καλωσόρισε την ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής και είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εστιάσει και στην εξωτερική της πολιτική της και να εργαστεί για να βελτιώσει την κατάσταση στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, προκειμένου «οι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να τις εγκαταλείπουν».

Σχετικές ειδήσεις