ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Ο Κάμερον τούς είπε «bye bye», αλλά Brexit από... Σεπτέμβριο!

Σύνοδος Κορυφής: Ο Κάμερον τούς είπε «bye bye», αλλά Brexit από... Σεπτέμβριο!

Τους ομολόγους του, εμφανώς συγκινημένος, αποχαιρέτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο τελευταίο δείπνο που είχε με τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πετώντας την... μπάλα του Brexit στον επόμενο - Για διαζύγιο εδώ και τώρα πιέζουν τα περισσότερα κράτη μέλη τη Βρετανία - Ποιοι θέλουν να πάρει το χρόνο της.

Χωρίς καλά καλά οι δύο πλευρές να έχουν συνειδητοποιήσει την απόφαση των Βρετανών πολιτών να πάρουν το… δρόμο τους εκτός ΕΕ, όλοι έχουν σκύψει πάνω από τη διαδικασία που πρέπει πλέον να ακολουθηθεί για το Brexit. Αναίμακτη έξοδος ή σκληρές διαπραγματεύσεις;

Άλλα κράτη-μέλη επιθυμούν την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 και άλλα μια πιο αργή διαδικασία, ωστόσο μέχρι να καθαρίσει η ομίχλη από το τοπίο, η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ παραμένει στην… εντατική, αλλά στην ίδια σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο δείπνο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αποχαιρέτησε τους ομολόγους του με μια «συγκινησιακά φορτισμένη» παρέμβαση σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα να δώσει το παρών στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβας (η ακριβής ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου), όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη.

Μέχρι τότε, το μέλλον τόσο της ΕΕ, όσο και της Βρετανίας θα παραμένει αβέβαιο, αφού κανείς δεν μπορεί έστω και να σκιαγραφήσει τις προθέσεις του σχετικά με την ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 50 που αφορά στην έξοδο ενός κράτους-μέλους.

Αν δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός προτίθεται να ακολουθήσει κατά γράμμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μπει σε διαδικασία σύννομου διαζυγίου ή αν θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία σε εκλογές.

Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε ότι το άρθρο 50 δεν μπορεί να ανακληθεί μονομερώς κι ότι ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να το ζητήσει η Μ. Βρετανία και να συμφωνήσουν οι «27» με ειδική πλειοψηφία.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το αν ο λαός επιθυμεί να ακολουθήσει το σίγουρο δρόμο του «συναινετικού διαζυγίου» ή να ρισκάρει στην προσπάθεια να «κερδίσει» κάποια περισσότερα προνόμια μέσω διαπραγματεύσεων εξόδου, χάνοντας τα πάντα!

Προς το παρόν πάντως, οι δύο κυρίαρχες απόψεις στη Σύνοδο θέλουν από τη μία (θεσμοί και τα περισσότερα κράτη-μέλη) την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από το Λονδίνο το συντομότερο δυνατόν, και από την άλλη (Γερμανία, Ολλανδία και Λιθουανία) η Μεγάλη Βρετανία να πάρει το χρόνο της…

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα έγιναν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κάμερον: Θλίψη, θλίψη, θλίψη…

Αμέσως μετά το τέλος του δείπνου εργασίας, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Πάντοτε μιλάμε για έναν οργανισμό. Παρά τις αντιξοότητες έβλεπα ότι μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας με επιχειρήματα. Είμαι ίσως εδώ για τελευταία φορά, τους χαιρέτησα όλους. Απόψε είχα μια σημαντική συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπήρχε καθολικός σεβασμός της απόφασης. Ο τόνος της συνάντησης ήταν αυτός της θλίψης. Στην ΕΕ λυπούνται που θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε. Υπήρξαν εποικοδομητικές συζητήσεις και κατανοήσαμε ότι η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να έχουν τις στενότερες δυνατές σχέσεις. Φεύγουμε από την ΕΕ, όμως δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη. Οι χώρες είναι σύμμαχοι, είναι φίλοι και εταίροι.

Είχαμε ήρεμες και εποικοδομητικές συζητήσεις για το πως θα διαχειριστούμε την ατζέντα της εξόδου. Επιπροσθέτως υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι μέχρι να φύγουμε από την ΕΕ, θα παραμείνουμε πλήρες μέλος και θα απολαμβάνουμε όλα τα προνόμια, μέχρι την πλήρη έξοδο. Πολύ σημαντικό μήνυμα πως ενώ αναζητούμε τη σχέση με την ΕΕ, είναι αδύνατον να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα, χωρίς το κόστος. Πρέπει να το σκεφτεί η επόμενη βρετανική κυβέρνηση. Όλοι θέλουν να δουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τα επόμενα βήματα. Εξετάσαμε τις διαφορετικές επιλογές και είδαμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει τη δική της προσέγγιση και θα πάρει τις αποφάσεις της. Το άρθρο 50 θα το ενεργοποιήσει εκείνη η κυβέρνηση».

«Η απόφαση για το άρθρο 50 θα ληφθεί από τον επόμενο πρωθυπουργό»

Ο Κάμερον, αφού ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η Βρετανία μπορεί να φεύγει από την Ε.Ε. αλλά δεν θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη, αλλά και πως στόχος θα πρέπει να είναι Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. να έχουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, υπογράμμισε ότι δεν μετάνιωσε στιγμή για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ενώ ο ίδιος αν και έχασε έδωσε έναν τίμιο αγώνα, εξηγώντας τι θα σημάνει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Την απόφαση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα την λάβει ο επόμενος πρωθυπουργός και η επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Καρφιά και αιχμές Γιούνκερ για Brexit: Θέλουν να φύγουν, αλλά… παραμένουν!

Τουσκ: Το Brexit θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Μέρκελ: Η Αγγλία να μην έχει αυταπάτες για τη ζωή εκτός ΕΕ

Ολάντ: Να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 50

Ρούτε: Απογοητευτήκαμε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Σχετικές ειδήσεις