ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Τουρκία: Ιστορική τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν - Συμφώνησαν να συναντηθούν

Ρωσία-Τουρκία: Ιστορική τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν - Συμφώνησαν να συναντηθούν

Τηλεφωνική συνομιλία με περιεχόμενο τα βήματα που θα γίνουν για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ήταν η πρώτη τους απευθείας συνομιλία από την έναρξη τον περασμένο Νοέμβριο της σοβαρής διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα (29/6) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, «Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις (...), οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να συναντηθούν» σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν στο Σότσι την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η τηλεφωνική συνομιλία, που διήρκησε 40 λεπτά, ορίστηκε μετά την επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα ο Ερντογάν στον Πούτιν στην οποία ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε συγνώμη και εξέφρασε τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου του 2015 και τον θάνατο ενός εκ των χειριστών του, παρότι το Κρεμλίνο θέλησε στη συνέχεια να μετριάσει τις ελπίδες της Τουρκίας για ταχεία αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει για τελευταία φορά λίγες ημέρες πριν από την κατάρριψη του Su-24, την οποία ο Πούτιν χαρακτήρισε «μαχαιριά στην πλάτη» από σύμμαχο της Ρωσίας. Η Τουρκία είχε δηλώσει τότε ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Μόσχα που δήλωσε ότι το αεροσκάφος πετούσε εντός του συριακού εναερίου χώρου, κοντά στα τουρκικά σύνορα, υιοθέτησε μέτρα αντιποίνων, κυρίως εμπορικά, σε βάρος της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία σχετικά με τη συνομιλία που προηγήθηκε σήμερα, αναφέρεται ότι οι δύο πρόεδροι «υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τόσο για τα βήματα που απαιτούνται με σκοπό την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, όσο και για τις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στα θέματα της διατήρησης της επικοινωνίας και της πραγματοποίησης διμερούς συνάντησης».

Τέλος, ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη χτεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεσης.

Σχετικές ειδήσεις