ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε πεζοναύτες επειδή μίλησαν... πολύ κατά τη διάρκεια ομηρίας τους!

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε πεζοναύτες επειδή μίλησαν... πολύ κατά τη διάρκεια ομηρίας τους!

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει εξευτελιστικές εικόνες των Αμερικανών πεζοναυτών, που τους έδειχναν γονατισμένους μέσα στα σκάφη τους, με τα χέρια στο κεφάλι.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα επιβάλλει κυρώσεις στους οκτώ πεζοναύτες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο από τις ιρανικές αρχές κοντά στο νησί Φαρσί, στον Κόλπο, καθώς «μίλησαν πολύ» κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους και έδωσαν «υπερβολικά πολλές πληροφορίες» στην Τεχεράνη.

«Οκτώ πεζοναύτες θα υποστούν κυρώσεις», αλλά δεν θα τους ασκηθούν διώξεις, ανέφερε ένας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλος ένας έχει ήδη απολυθεί από το Σώμα και δεν θα του επιβληθούν άλλου είδους κυρώσεις, διευκρίνισε.

Στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η πολυαναμενόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δύο μικρά σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στα οποία επέβαιναν 10 άνδρες εντοπίστηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης καθώς το ένα από αυτά είχε υποστεί βλάβη και έπλεε ακυβέρνητο στα χωρικά ύδατα του νησιού Φαρσί, το οποίο ανήκει στο Ιράν.

Οι 10 Αμερικανοί κρατήθηκαν λιγότερες από 24 ώρες και απελευθερώθηκαν μετά από εντατικές διπλωματικές επαφές μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Η έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού για το επεισόδιο αυτό έδειξε ότι οι άνδρες των δύο πληρωμάτων ήταν κακώς προετοιμασμένοι και όχι καλά εκπαιδευμένοι ενώ δεν γνώριζαν ότι βρίσκονταν εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων τη στιγμή της σύλληψής τους. Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα επιρρίπτει ευθύνες -για αμέλεια και λάθη- και στους διοικητές τους. Οι ιεραρχικά ανώτεροί τους «εμπιστεύτηκαν στους υφισταμένους τους καθήκοντα που υπερέβαιναν τις δυνατότητες και τα όριά τους», επισημαίνεται.

Ορισμένοι από τους 10 κατά την ανάκρισή τους αποκάλυψαν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τηλεφωνικούς αριθμούς και κωδικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην Τεχεράνη.

Το Πολεμικό Ναυτικό επικρίνει ταυτόχρονα και τη στάση του Ιράν, εκτιμώντας ότι η αντίδραση των Φρουρών της Επανάστασης ήταν «δυσανάλογη» επειδή κατέσχεσαν τα δύο αμερικανικά σκάφη. Πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει την αντίδραση του Ιράν στο επεισόδιο αυτό «σκανδαλώδη, αντιεπαγγελματική και μη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».

Σχετικές ειδήσεις