ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ομπάμα - Τραμπ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ομπάμα - Τραμπ

Στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, γίνεται φανερό ότι κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει κρύψει την απέχθεια του για τη επιθετική ρητορική που ακολουθεί ο εκκεντρικό δισεκατομμυριούχος, ενώ ολοκλήρωσε μια συνέντευξη Τύπου, χθες στον Καναδά, κάνοντας μια σαφή αναφορά στα κριτήρια που διαφοροποιούν έναν ηγέτη από τους «λαϊκιστές».

Ο κυνισμός του Τραμπ

Ο Τραμπ δεν πληροί τις προϋποθέσεις, είπε ο Ομπάμα χωρίς ν’ αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ. «Κάποιος..., ο οποίος ποτέ δεν έχει νοιαστεί για τους εργαζόμενους, δεν έχει αγωνιστεί για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για τα φτωχά παιδιά, ώστε να έχουν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή ζωή και στην παιδεία, δεν πληροί τις προϋποθέσεις, είπε ο Ομπάμα. «Δε γίνονται ξαφνικά λαϊκιστές επειδή λένε κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα ισχύοντα για να κερδίσουν ψήφους. Αυτό δεν είναι το μέτρο του λαϊκισμού. Αυτό είναι πρωτογονισμός ή ξενοφοβία ή ακόμη χειρότερα, είναι κυνισμός», τόνισε ο Ομπάμα.

Ο Τραμπ κατόρθωσε να κερδίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων με τις εξαγγελίες που έκανε σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά κι άλλες εμπρηστικές εξαγγελίες, οι οποίες τον έφεραν σε ρήξη με τον πυρήνα της ηγεσίας του κόμματος, προκαλώντας και την έντονη κριτική του Ομπάμα, για την επιθετική ρητορική την οποία χρησιμοποιεί στις τοποθετήσεις και τις ομιλίες του.

Προεδρικό «παραλήρημα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετέχει ενεργά από την επόμενη εβδομάδα στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ομπάμα και του Τραμπ, μπορεί να επισκιάσει την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να βοηθήσει την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην προεκλογική της εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Παράλληλα, ο Ομπάμα άσκησε κριτική και στον Μπέρνι Σάντερς, συνυποψήφιο της Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ο οποίος δεν έχει τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία, για τον οποίο είπε ότι του αξίζει ο τίτλος του λαϊκιστή. Ο Σάντερς από την πλευρά του, περιγράφει τον εαυτό του, ως έναν Σοσιαλδημοκράτη, ενώ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων, αλλά και των εργαζομένων κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Από την άλλη μεριά, η Κλίντον χρειάζεται άμεσα τους ψηφοφόρους του Σάντερς, ενώ ο Ομπάμα που κέρδισε στις προεκλογικές εκστρατείες του 2008 και του 2012, με μία παρόμοια συμμαχία, θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει, ώστε να κερδίσει την υποστήριξή τους.

Τα σχόλια του Ομπάμα έγιναν κατά τη συνάντηση που είχε χθες, με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό και τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. «Σας ζητώ συγνώμη», είπε ο Ομπάμα μετά τον εξάλεπτο μονόλογό του. «Είναι δικαίωμα ενός προέδρου που αποχωρεί να έχει ένα περιστασιακό παραλήρημα», δικαιολογήθηκε.

Επικίνδυνες ιδέες

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μετά την κριτική που του άσκησε για τις θέσεις που εκφράζει στα ζητήματα των διεθνών εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας του στο Μέιν, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος τόνισε ότι η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση των ΗΠΑ, «ελέγχεται από ομάδες ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μέσων Αμερικανών». Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη διεξαγωγής σκληρών διαπραγματεύσεων με τις ξένες χώρες, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ.

«Κάθε χώρα με την οποία με την οποία συνεργαζόμαστε, μας αντιμετωπίζει σαν ηλίθιους που έχουν έναν σπασμένο κουμπαρά», δήλωσε ο Τραμπ στο Μπανγκόρ του Μέιν.

Παραδοσιακά, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, με έδρα τη Ουάσιγκτον και ουσιαστική πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της αμερικανικής πρωτεύουσας, υποστηρίζει τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ωστόσο, προχθές πήρε θέση έναντι των προτάσεων του Τραμπ για την επαναδιαπραγμάτευση ή την κατάργηση των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τες ως «επικίνδυνες ιδέες», που μπορούν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε μια νέα κατάσταση οικονομικής ύφεσης.

Ο Τραμπ είπε ότι το επιχείρημα του επιμελητηρίου ότι οι πολιτικές του μπορούν να προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο είναι “αφελές” καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη έλλειμμα. “Χάνουμε έναν εμπορικό πόλεμο. Τίποτα δε μπορεί να είναι πιο χειρότερο, από τη σημερινή κατάσταση,” τόνισε ο ίδιος.

Ο Τραμπ κατά NAFTA και TPP

Σε ομιλίες του, αυτήν την εβδομάδα ο Τραμπ υποστήριξε την επαναδιαπραγμάτευση ή την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) στην οποία συμμετέχουν ο Καναδάς και το Μεξικό. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος χαρακτήρισε την παραπάνω αναφερόμενη συμφωνία ως “φονιά της εργασίας” για τις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του και τη συμφωνία εμπορικής συνεργασίας του Ειρηνικού (TPP) με τη συμμετοχή των ΗΠΑ κι άλλων 11 χωρών της περιοχής. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην εμπορική και νομισματική πολιτική που ασκεί η Κίνα.
Το επιμελητήριο και οι χορηγοί

Από τη μεριά του το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, έχει υποστηρίξει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες στις οποίες συμμετέχει η Ουάσιγκτον. Η διαμάχη μεταξύ του Τραμπ και του επιμελητηρίου, υπενθυμίζει τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν μεταξύ των θέσεων που εκφράζει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος και των παραδοσιακών απόψεων για το εμπόριο και την οικονομία, που εκφράζουν οι ηγετικοί κύκλοι του κόμματος. Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσοι και μεγάλοι επιχειρηματικοί κύκλοι στις ΗΠΑ, συνήθως μοιράζονται τους επιχειρηματικούς τους στόχους, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που παραδοσιακά ενισχύουν οικονομικά τους υποψήφιους του κόμματος.

Μέχρι σήμερα στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, το επιμελητήριο έχει δωρήσει 134.000 δολάρια στους ομοσπονδιακούς υποψηφίους ή στις επιτροπές τους, ενώ από το ποσό αυτό, τα 127.500 δολ. πήγαν σε Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και σημαντικός χορηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Πολ Σίνγκερ δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη προεδρία του Τραμπ και οι θέσεις του για το διεθνές εμπόριο θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση. “Είναι οι πιο ουσιαστικές οικονομικές πολιτικές. Ο Τραμπ πρέπει να προσέξει, καθώς τις καθιστά αντι-εμπορικές πολιτικές,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίνγκερ στη διάρκεια συζήτησης του Aspen Ideas Festival στο Κολοράντο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Οι ψηφοφόροι...

Ωστόσο, η πολιτική στρατηγική του Τραμπ να εκφράσει την αντίθεσή του στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν οι ΗΠΑ, φαίνεται ότι ήταν αποδοτική για τους ψηφοφόρους που εκφράζουν την ανησυχία τους για την απώλεια θέσεων εργασίας από την αμερικανική αγορά.

Ο Αρτ Λαφέρ οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ρόλαντ Ρίγκαν που υποστηρίζει τον Τραμπ δήλωσε ότι δεν του άρεσε ο τόνος του Τραμπ στη διατύπωση των τελευταίων θέσεών του για το διεθνές εμπόριο των ΗΠΑ. Ωστόσο, θεωρεί ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με προγενέστερες θέσεις του. “Δεν είναι κάτι που με ανησυχεί. Δεν είδα την επιβολή δασμών 45%. Αυτό που βλέπω είναι διαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών και όχι κατάργησή τους. Ο Τραμπ δίνει έμφαση στα προβλήματα των εμπορικών συμφωνιών κι αυτό είναι σωστό. Δε μου αρέσει ο τόνος του, αλλά είναι καλύτερος από αυτόν που είχαν οι θέσεις του, πριν από τρεις εβδομάδες,” τόνισε ο Λαφέρ.

Από την άλλη μεριά, ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ δε θέματα εμπορίου, υπερασπίστηκε τις θέσεις που εκφράζει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος. “Αυτό είναι το βασικό σημείο που πρέπει να κατανοήσουμε: “Ο Λευκός Οίκος έκανε τα στραβά μάτια στις παράνομες εμπορικές πρακτικές της Κίνας. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι χειρότερη από κάθε άποψη για τις ΗΠΑ,” δήλωσε ο Ναβάρο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ίρβιν.

Η νέα οικονομία

Ο Τραμπ δέχτηκε επικρίσεις κι από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Ο Γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ από τη Βιρτζίνια, πρώην επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για την προστασία των θέσεων εργασίας, αλλά και να διαθέσουν κονδύλια για την εκπαίδευση των εργαζομένων στη νέα οικονομία. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ασυνήθιστο ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων να έρχεται σε αντιπαράθεση με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. “Είναι πραγματικά μια ασυνήθιστη κατάσταση, όταν το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, επιτίθεται με σφοδρότητα στο οικονομικό πρόγραμμα του Τραμπ. Η φετινή προεκλογική περίοδος, είναι πραγματικά απρόβλεπτη,” είπε ο Γουόρνερ.

Συναρπαστικά συνέδρια...

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ντόναλντ Τραμπ εξυπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες του Μπέρνι Σάντερς στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή, δρομολογείται από την ταύτιση των απόψεων μεταξύ του Τραμπ και του Σάντερς σε αρκετά θέματα, που αγγίζουν τη μεσαία τάξη των Αμερικανών εργαζομένων, αλλά και των νέων ψηφοφόρων.

Στους Ρεπουμπλικάνους, η διαφοροποίηση μεταξύ των εξαγγελιών του Ντόναλντ Τραμπ και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, επικαιροποιεί τις διαχωριστές γραμμές που υπάρχουν μεταξύ του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και του ηγετικού πυρήνα του κόμματος, ενώ προδιαγράφει επίσης ένα συναρπαστικό κεντρικό συνέδριο για τον επόμενο μήνα.

Σχετικές ειδήσεις