ΚΟΣΜΟΣ

Ταυτοποιήθηκαν οι δύο από τους τρεις βομβιστές του αεροδρομίου Ατατούρκ

Ταυτοποιήθηκαν οι δύο από τους τρεις βομβιστές του αεροδρομίου Ατατούρκ

Άγνωστο παραμένει το όνομα του τρίτου τρομοκράτη.

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο εκ των τριών βομβιστών που έσπειραν τον θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο δράστες είναι ο Ρακίμ Μπουλγκάροφ και ο Βαντίμ Οσμάνοφ, ενώ άγνωστο παραμένει το όνομα του τρίτου τρομοκράτη. Οι δύο βομβιστές είχαν ρωσικά διαβατήρια, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν.

Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται για την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης ανέρχεται σε 24.

«Λένε ότι το έκαναν στο όνομα του Ισλάμ, όχι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ. Η θέση τους είναι στην κόλαση», είπε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα σήμερα, διπλωμάτες από δέκα χώρες, ντυμένοι στα μαύρα, απότισαν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης. «Η τρομοκρατία χτυπά και εδώ, σε μια μουσουλμανική χώρα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανρί Βαντιεγκέμ, ο γενικός πρόξενος του Βελγίου. «Ό,τι πλήττει την Τουρκία, πλήττει και τις ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος της επίθεσης στο αεροδρόμιο ήταν ο Τσετσένος Άχμεντ Τσατάγιεφ. Ο άνδρας αυτός φέρεται ως ο επικεφαλής του ΙΚ στην Κωνσταντινούπολη και κατηγορείται ότι οργάνωσε επίσης τις επιθέσεις κοντά στο Ταξίμ τον Μάρτιο και στο Σουλτάναχμετ τον Ιανουάριο, στην καρδιά της πόλης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, οι τρεις δράστες είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν πολλοί Σύροι, Παλαιστίνιοι, Λιβανέζοι και Ιορδανοί. Μάλιστα είχαν δώσει προκαταβολή 24.000 λιρών (7.500 ευρώ) για έναν χρόνο.

Σχετικές ειδήσεις