ΚΟΣΜΟΣ

Η Κροατία υποδέχτηκε τους πρώτους 1.583 μετανάστες

Η Κροατία υποδέχτηκε τους πρώτους 1.583 μετανάστες

Η Κροατία υποδέχθηκε χθες την πρώτη ομάδα μεταναστών -τέσσερις Ερυθραίους που έφθασαν από την Ιταλία- βάσει του σχεδίου μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μέλη της, που αντιστέκονται στην εφαρμογή του.

Η Κροατία θα υποδεχθεί 1.583 μετανάστες βάσει του προγράμματος μετεγκατάστασης το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και προβλέπει τη μετακίνηση περίπου 160.000 ανθρώπων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Μόνο ένας μικρός αριθμός μεταναστών έχει μετεγκατασταθεί ως τώρα, λόγω της αντίστασης που προβάλλουν ορισμένα κράτη μέλη, ειδικά της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, με το επιχείρημα ότι η ένταξή τους θα είναι δύσκολη. Η πλειονότητα των μεταναστών είναι μουσουλμάνοι από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική, που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από πολέμους ή τη φτώχεια.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει η ζωή σας ευκολότερη και να ανακουφιστείτε από τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε κάνοντας αυτό το ταξίδι», είπε στους μετανάστες ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Βλάχο Όρεπιτς κατά την άφιξή τους.

Θα στεγαστούν προσωρινά σε ένα κέντρο υποδοχής για αιτούντες άσυλο στο Ζάγκρεμπ.
Περίπου 650.000 άνθρωποι πέρασαν από την Κροατία από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως τον Μάρτιο, κινούμενοι κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού που έπαιρναν οι μετανάστες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε πλούσια κράτη της δυτικής Ευρώπης και ειδικά τη Γερμανία.

Η βαλκανική οδός αποκλείστηκε τον Μάρτιο, όταν πολλά κράτη αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους.

Σχετικές ειδήσεις