ΚΟΣΜΟΣ

Ντόπιοι οι ένοπλοι τζιχαντιστές που διέπραξαν το μακελειό στο Μπανγκλαντές (Vid)

Ντόπιοι οι ένοπλοι τζιχαντιστές που διέπραξαν το μακελειό στο Μπανγκλαντές (Vid)

Οι επτά τζιχαντιστές οι οποίοι σκότωσαν 20 ανθρώπους σε ένα εστιατόριο στη Ντάκα την Παρασκευή (1/3) ήταν υπήκοοι του Μπανγκλαντές και οι αρχές είχαν προσπαθήσει επανειλημμένα να συλλάβουν τους πέντε από αυτούς, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς η χώρα είναι από σήμερα σε διήμερο εθνικό πένθος.

Οι επτά ένοπλοι επιτέθηκαν σε εστιατόριο όπου σύχναζαν ξένοι στη διπλωματική συνοικία της Ντάκας το βράδυ της Παρασκευής πριν σκοτώσουν 18 αλλοδαπούς, μια ενέργεια που ειδικοί σημειώνουν πως δεν έχει προηγούμενο από άποψη μεγέθους και πολυπλοκότητας στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας.

Τα περισσότερα θύματα σφαγιάστηκαν από τους δράστες με ματσέτες πριν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισβάλλουν στο κτίριο, σκοτώσουν τους έξι από τους τζιχαντιστές και συλλάβουν τον έβδομο, έπειτα από μια 12ωρη πολιορκία, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Όλοι οι ένοπλοι ήταν υπήκοοι του Μπανγκλαντές. Πέντε από αυτούς βρίσκονταν στους καταλόγους των εξτρεμιστών και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου είχαν κάνει πολλές προσπάθειες να τους συλλάβουν», ανέφερε ο Σαχιντούλ Χοκ, επικεφαλής της αστυνομίας του Μπανγκλαντές, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ντάκα αργά χθες βράδυ.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη κάνει κανένα σχόλιο για την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι οι αρχές ερευνούν βαθύτερα, για να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στους δράστες και διεθνικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Οι αρχές του Μπανγκλαντές επιρρίπτουν σε δύο εγχώριες οργανώσεις μια σειρά δολοφονιών εναντίον φιλελεύθερων πολιτών και μειονοτικών τους τελευταίους 18 μήνες και οι αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές στο Μπανγκλαντές και διεθνή δίκτυα τζιχαντιστών.

Το Ισλαμικό Κράτος ανήρτησε χθες (2/7) στο Διαδίκτυο φωτογραφίες πέντε μαχητών που υποστήριξε ότι εμπλέκονται στις δολοφονίες, αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η αστυνομία ανέφερε πως εννιά Ιταλοί, επτά Ιάπωνες, ένας Ινδός, ένας υπήκοος των ΗΠΑ και δύο υπήκοοι του Μπανγκλαντές σκοτώθηκαν στο κτίριο στη Ράκα που μοιράζονται τα καταστήματα Holey Artisan Bakery και O'Kitchen Restaurant.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα θύματα ιταλικής υπηκοότητας εργάζονταν στον κλάδο της υφαντουργίας. Ο κλάδος αυτός είναι ο σημαντικότερος για την οικονομία του Μπανγκλαντές, με έσοδα 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 80% των εξαγωγών της χώρας, και η επίθεση ενδέχεται να φοβίσει ξένους εργαζόμενους σε αυτήν.

Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα κήρυξε χθες διήμερο εθνικό πένθος και τόνισε πως η χώρα της θα δώσει μάχη εναντίον της «τρομοκρατικής απειλής».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις