ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα… αλλαγής από Ρέντσι: H ΕΕ δεν είναι ικανοποιητική, πρέπει να γράψει μια νέα σελίδα

Μήνυμα… αλλαγής από Ρέντσι: H ΕΕ δεν είναι ικανοποιητική, πρέπει να γράψει μια νέα σελίδα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γράψει μια νέα σελίδα, διότι η παρούσα μορφή της δεν είναι ικανοποιητική», υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Το να ζητά, κανείς, μόνο μεγαλύτερη ευελιξία δεν είναι αρκετό, πρέπει να παρουσιάσουμε ένα πλήρες και σαφές σχέδιο», τόνισε ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο «η Ιταλία πρέπει να καταθέσει μια ατζέντα ευρωπαϊκής ανάπτυξης, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Δεν ανήκουμε, πλέον, στις χώρες που επικρίνονται όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία», ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής και πρόσθεσε ότι «είναι βασικής σημασίας να υψώσει την φωνή της, η Ιταλία, κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά στις ιταλικές τράπεζες, ο Ματέο Ρέντσι θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η κυβέρνησή του δεν έσωσε τους τραπεζίτες αλλά τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς συμπλήρωσε, δε, ότι «η πρώτη μορφή καταπολέμησης της φτώχειας είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογραμμίζοντας πως πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας η οποία εγκρίθηκε από την κυβέρνησή του, «πρέπει να θεωρηθεί αριστερή πράξη», από τη στιγμή που αύξησε τη μόνιμη απασχόληση.

Σημειώνεται ωστόσο ότι τα ιταλικά συνδικάτα έχουν επικρίνει το συγκεκριμένο νόμο, με τη λογική ότι ευνοεί τις προσλήψεις αορίστου χρόνου, αλλά και τις απολύσεις των εργαζομένων, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση μόνον την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης.

Αναφερόμενος, τέλος, στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών που ενέκρινε ήδη το κοινοβούλιο (νέο εκλογικό νόμο, νέο τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, συρρίκνωση της γερουσίας) ο Ρέντσι δήλωσε ότι «αν κερδίσει το "ναι", η πολιτική τάξη θα μπορέσει πιο άνετα να ηγηθεί της χώρας και να την αναμορφώσει»…

Σχετικές ειδήσεις