ΚΟΣΜΟΣ

Επαναλαμβάνονται οι εκλογές στην Αυστρία

Επαναλαμβάνονται οι εκλογές στην Αυστρία

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, είχε προσβάλει το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών με προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.

Η ψηφοφορία της 22ας Μαΐου ακυρώθηκε με απόφασή του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την αποδοχή της προσφυγής κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο υπαρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος τους στις εκλογές, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που κανονικά επρόκειτο να ορκιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου, νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, διαδεχόμενος τον νυν πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερη εξαετή θητεία του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του.

Η απόφαση για την ημερομηνία επανάληψης του δευτέρου γύρου των προεδρικών στις 2 Οκτωβρίου, με τους ίδιους υποψήφιους, τους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και Νόρμπερτ Χόφερ, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος, και αναμένεται να επικυρωθεί και από την Κεντρική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επανάληψη εκλογών δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία της Αυστρίας και αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, παγκόσμια καινοτομία, γιατί, κατά την άποψή τους, πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν η ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και η πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε κάποια χώρα.

Με την αποδοχή από το Συνταγματικό Δικαστήριο της προσφυγής της αυστριακής Ακροδεξιάς κατά του εκλογικού αποτελέσματος, η χώρα, τουλάχιστον πρακτικά, δεν παραμένει χωρίς πρόεδρο, μέχρι την εκλογή νέου στις 2 Οκτωβρίου, καθώς την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν προσωρινά από την 8 η Ιουλίου, ως συλλογικό όργανο, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της, ένας εκ των οποίων εξακολουθεί να παραμένει, κατά τελείως παράδοξο τρόπο, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα έπρεπε κανονικά, πριν από τις εκλογές, να έχει παραιτηθεί αυτού του αξιώματός του στη Βουλή.

Επικαλούμενο παρατυπίες, το Κόμμα των Ελευθέρων ζητούσε ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δευτέρου γύρου των εκλογών, στον οποίο ο υποψήφιος του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, η οποία προέκυψε από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, και η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Ελευθέρων στις 152 σελίδες της προσφυγής τους, άρχισε νωρίτερα του κανονικού.

Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είχε προβληθεί τότε στον διεθνή Τύπο με σχόλια, όπως «οι 30.863 ψήφοι που έσωσαν την τιμή της Αυστρίας», από τον κίνδυνο να αναδειχθεί σε αυτή τη χώρα ο πρώτος στην Ευρώπη πρόεδρος, προερχόμενος από τον ακροδεξιό χώρο.

Σχετικές ειδήσεις