ΚΟΣΜΟΣ

Τερέζα Μέι: Ποια είναι η νέα «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας

Τερέζα Μέι: Ποια είναι η νέα «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας

Πολλοί την αποκαλούν «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ», ενώ και η ίδια δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό της στην Σιδηρά Κυρία.

Η αποκαλούμενη νέα «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, λόγω των γνωστών σκληρών της θέσεων σε σημαντικά ζητήματα είτε πρόκειται για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες, η 60χρονη υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι απέκτησε ξεκάθαρο προβάδισμα στη διαδικασία διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον.

Μετά την πρώτη ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών της Βρετανίας, η Μέι έλαβε 165 ψήφους έναντι 66 ψήφων της υφυπουργού Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ.

Γεννημένη το 1956, μοναχοπαίδι με πατέρα ιερέα και σπουδές στην Οξφόρδη, φαίνεται ως η επικρατέστερη, αυτή την ώρα, για να διαδεχθεί τον Κάμερον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

H Μέι, η οποία ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών από τον Κάμερον, εμφανίζεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως «το μόνο ικανό πρόσωπο να ενώσει τις αντίπαλες ομάδες του συντηρητικού κόμματος».

Ευρωσκεπτικίστρια, συντάχθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και μετά το δημοψήφισμα διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του Brexit ότι θα σεβαστεί την επιλογή τους. «Brexit σημαίνει Brexit» λέει σε όλους τους τόνους.

H Μέι, ισχυρίζεται ότι δεν θα «βιαστεί» να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για το διαζύγιο με την ΕΕ, έστω και αν οι φωνές από τις Βρυξέλλες πιέζουν για το αντίθετο.

«Μετά το δημοψήφισμα, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την ΕΕ», γράφει στην επιστολή της η υπουργός Εσωτερικών.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αρχίσει ένα «ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» για να «κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ εξέφρασε την υποστήριξή του στην Μέι για να αναλάβει την πρωθυπουργία καθώς κρίνει ότι η νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας διαθέτει τον πραγματισμό που χρειάζεται για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία διαζυγίου μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

«Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία θα χρειαστεί ένα σταθερό χέρι, ατσάλινα νεύρα και σωστή κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμοντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του νέου Βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, αφού ψηφίσουν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο επικρατέστερων από τους βουλευτές των Τόρις.

Σχετικές ειδήσεις