ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Έχουν βρεθεί 217 σοροί από το ναυάγιο του αλιευτικού τον Απρίλιο του 2015

Ιταλία: Έχουν βρεθεί 217 σοροί από το ναυάγιο του αλιευτικού τον Απρίλιο του 2015

Οι ιταλικές αρχές έχουν ανασύρει 217 ανθρώπινες σορούς από το ναυάγιο του αλιευτικού το οποίο είχε βυθιστεί στη Μεσόγειο τον Απρίλιο του 2015 παρασύροντας στον θάνατο περίπου 500 μετανάστες, ανακοίνωσε την Πέμπτη (7/7) το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το ναυάγιο αυτό ήταν ένα από τα χειρότερα ναυτικά δυστυχήματα με μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στο έδαφος της Ευρώπης διά θαλάσσης μέχρι σήμερα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν εμπόλεμες χώρες στη Μέση Ανατολή, έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο πάνω σε παραφορτωμένα και κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

Το 2015 τουλάχιστον 3.770 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου. Οι περισσότεροι πνίγηκαν όταν τα σκάφη στα οποία επέβαιναν ανατράπηκαν ή βυθίστηκαν.

Το συγκεκριμένο πλοίο ανελκύστηκε και μεταφέρθηκε σε μια ναυτική βάση της νοτιοανατολικής Σικελίας την περασμένη εβδομάδα. Η βύθισή του, περίπου 135 χιλιόμετρα βόρεια των ακτών της Λιβύης, από όπου είχε αποπλεύσει, ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις σωστικές προσπάθειες στη Μεσόγειο.

Αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έως και 700 νεκρούς, με βάση τις καταθέσεις που έδωσαν επιζήσαντες. Ωστόσο ένας αξιωματικός του ΠΝ της Ιταλίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει πως μένουν να ανασυρθούν περίπου 300 σοροί, που μαζί με τις 169 που είχαν ανασυρθεί ως εκείνη τη στιγμή θα αυξήσουν τον απολογισμό του ναυαγίου στους σχεδόν 500 νεκρούς.

Μια ομάδα 150 επαγγελματιών και εθελοντών του ιταλικού ΠΝ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ιταλίας, της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα και μια ομάδα ιατροδικαστικών που διδάσκουν στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου εργάζονται νυχθημερόν χωρίς διακοπή για την ανάσυρση των σορών και την εξέτασή τους.

Έχει γίνει νεκροψία-νεκροτομή σε 52 από τα θύματα. Επιστημονικό προσωπικό της αστυνομίας το οποίο συντονίζει ένας εισαγγελέας έχει αρχίσει να ετοιμάζει πορίσματα με τα ευρήματά του.

Σχετικές ειδήσεις