ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Ντάλας: Έτσι εκτέλεσαν τους πέντε αστυνομικούς οι ελεύθεροι σκοπευτές (Pics & Vids)

Μακελειό Ντάλας: Έτσι εκτέλεσαν τους πέντε αστυνομικούς οι ελεύθεροι σκοπευτές (Pics & Vids)

Βίαια αντίποινα μετά τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς σε Μινεσότα και Λουιζιάνα - Τουλάχιστον τέσσερις ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρσκοτώντας 5 αστυνομικούς -Δύο πολίτες και 7 αστυνομικοί τραυματίες -Συνελήφθησαν τρεις ένοπλοι, έστειλαν ρομπότ να σκοτώσει τον τέταρτο που είχε ταμπουρωθεί σε γκαράζ, υποστηρίζοντας ότι έχουν «φυτέψει» βόμβες σε όλη την πόλη και «διψούσαν» για αίμα λευκών - Συγκλονιστικά ντοκουμέντα.

Μεμονωμένοι ελεύθεροι σκοπευτές έσπειραν τον πανικό χθες βράδυ (7/7) στο Ντάλας κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς, και τραυματίζοντας άλλους έξι και έναν πολίτη, σε μια κατά τα φαινόμενα συντονισμένη ενέργεια. Ένας εξ αυτών συνέχιζε καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας να πυροβολεί κατά των αστυνομικών, δηλώνοντας παράλληλα ότι έχει τοποθετήσει βόμβες «παντού» στο κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν στη μεγάλη πόλη του Τέξας (στις νότιες ΗΠΑ), όπως και χιλιάδες άλλοι τις τελευταίες ημέρες σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βία κατά των μαύρων, μετά τον πρόσφατο θάνατο δύο Αφροαμερικανών από πυρά αστυνομικών.

Οι σκοπευτές που άνοιξαν ξαφνικά πυρ, προς το τέλος της διαδήλωσης, είχαν ξεκάθαρα στο στόχαστρό τους αστυνομικούς, και εκτός από τους πέντε που σκοτώθηκαν, άλλοι έξι τραυματίστηκαν καθώς και ένας πολίτης, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

photo2

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται, κατήγγειλε τις «άγριες, καλά υπολογισμένες και ποταπές επιθέσεις», για τις οποίες «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία».

Λευκός Οίκος: Καμιά σύνδεση της επίθεσης με την εγχώρια ή διεθνή τρομοκρατία

Οι ερευνητές θεωρούν πάντως ότι οι δράστες της επίθεσης στο Ντάλας στην οποία σκοτώθηκαν πέντε αστυνομικοί δεν είχε καμιά σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Από όσα αντιλαμβάνομαι, οι ερευνητές αποκλείουν την πιθανότητα το πρόσωπο που διέπραξε αυτή τη φρικιαστική πράξη βίας να είχε οποιουδήποτε είδους σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις, είτε στις ΗΠΑ είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του NATO.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σύνδεση με μια τρομοκρατική συνωμοσία οποιουδήποτε είδους», πρόσθεσε ο Έρνεστ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τοπικούς αξιωματούχους στο Ντάλας και τους προσέφερε κάθε βοήθεια.

Ο Έρνεστ ανέφερε ακόμα πως ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχεί βαθιά για το πόσο εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε στις ΗΠΑ να αποκτήσει όπλα.

«Οι επιπτώσεις που έχει η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί όπλα στις κοινότητές μας είναι κάτι που ανησυχεί πολύ τον Ομπάμα», συνέχισε ο εκπρόσωπός του.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία, τόσο με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, τον Ντέιβιντ Μπράουν, όσο και με την υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, τη Λορέτα Λιντς, και ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών σχετικά με τη δολοφονία πέντε αστυνομικών στην πόλη αυτή του Τέξας.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του εκ μέρους όλης της χώρας στον αρχηγό Μπράουν για τους αστυνομικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν χθες βράδυ», ανέφερε ο Έρνεστ.

Ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς κάλεσε, από την πλευρά του, τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή, στην οποία πραγματοποιεί εκτενείς έρευνες η αστυνομία. «Ο χειρότερος εφιάλτης μας πραγματοποιήθηκε. Είναι μια οδυνηρή στιγμή για την πόλη του Ντάλας», δήλωσε.

Έρευνες πυροτεχνουργών βρίσκονταν σε εξέλιξη επί ώρες για τον εντοπισμό εκρηκτικών στο κέντρο της πόλης. «Θα διαρκέσουν αρκετές ώρες», είχε δήλωσε ο Μαξ Τζίρον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τέξας. Πάντως δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο κέντρο της πόλης έπειτα από δύο εξονυχιστικούς ελέγχους, πρόσθεσε.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο που δείχνει έναν άνδρα τον οποίο παρουσίασαν ως έναν από τους σκοπευτές που κρατούσε ένα τουφέκι.

ttt

Απόλυτο χάος

Οι ελεύθεροι σκοπευτές έσπειραν το χάος καθώς ο κόσμος πανικόβλητος απομακρύνθηκε τρέχοντας από το σημείο της διαδήλωσης. «Υπήρχαν μαύροι, λευκοί, Λατίνοι, πολύς διαφορετικός κόσμος. Ήταν η διαμαρτυρία μιας μικτής κοινότητας. Και ξαφνικά ξεκίνησαν να ακούγονται πυροβολισμοί από το πουθενά. Υπήρχε η εντύπωση ότι έριχναν εναντίον μας. Ήταν το απόλυτο χάος, είναι εντελώς τρελό», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Προς το τέλος της διαδήλωσης, δύο άνδρες «άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών από κάποιο σημείο ψηλά», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν.

20160708 8682691120160708133200

Ωρες αργότερα, μέσα στη νύχτα (τοπική ώρα) η αστυνομία συνέχιζε την ανταλλαγή πυρών και τις προσπάθειες να διαπραγματευτεί με έναν μεμονωμένο ελεύθερο σκοπευτή που είχε καταφύγει σε ένα γκαράζ.

Ο σκοπευτής «επισήμανε στους διαπραγματευτές μας ότι το τέλος πλησίαζε και ότι θα σκότωνε και θα τραυμάτιζε και άλλους αστυνομικούς. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν βόμβες παντού μέσα στο γκαράζ και το κέντρο της πόλης», πρόσθεσε ο Μπράουν.

«Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ύποπτο. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική παρά να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ με τον εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν σε δημοσιογράφους στο δημαρχείο της πόλης.

Cm2g12 WAAEMKMS

«Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήταν αναστατωμένος λόγω των δολοφονιών Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς» επισήμανε ο Μπράουν.

00005

«Ο ύποπτος τόνισε ότι ήταν εκνευρισμένος με τους λευκούς πολίτες και δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς, ειδικά λευκούς αστυνομικούς».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους ειδικούς διαπραγματευτές της αστυνομίας, ο άνδρας, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο Micah Xavier Johnson, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, επισήμανε ότι δεν είναι ενταγμένος σε καμία οργάνωση, σύμφωνα με τον Μπράουν κι ότι έδρασε μόνος. Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, υπό ρήτρα ανωνυμίας, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις του με διεθνή κέντρα τρομοκρατίας.

Ο Μάικα Εξέιβιερ Τζόνσον, υπηρέτησε στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού ξηράς και υπηρέτησε στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, γνωστοποίησε αργότερα το Πεντάγωνο.

00000000

Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Τζόνσον υπηρέτησε στον στρατό από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2015 και είχε ειδικότητα σε ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες στην 420ή Ταξιαρχία Μηχανικού που έχει βάση στο Τέξας.

Ο νεαρός άνδρας ηλικίας 25 ετών διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS News και NBC News.

uppto

Δύο επιπλέον ύποπτοι συνελήφθησαν, μετά τον εντοπισμό τους από την αστυνομία. Βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητό και είχαν στην κατοχή τους σάκους παραλλαγής. Λίγο αργότερα συνελήφθη και μια γυναίκα.

Ένας άλλος άνδρας, Αφροαμερικανός, ο οποίος παρουσιάστηκε στην αστυνομία μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας στην οποία διακρινόταν με στολή παραλλαγής και ένα τουφέκι στον ώμο, απελευθερώθηκε αργότερα.

Είναι νόμιμο στο Τέξας κάποιος να κυκλοφορεί φέροντας εμφανώς όπλο, όταν έχει σχετική άδεια.

«Δεν είμαστε δυστυχώς σίγουροι ότι συλλάβαμε όλους τους ύποπτους», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Βίντεο που μαγνητοσκόπησε αυτόπτης μάρτυρας από παρακείμενο ξενοδοχείο και μεταδόθηκε από το CNN δείχνει έναν από τους σκοπευτές εν δράσει. «Αυτός είναι, εκεί, δίπλα στο λευκό στύλο, κοιτάξτε, πυροβολεί προς τα αριστερά, πυροβολεί προς τα δεξιά, ρίχνει στην άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι στοχεύει κάποιον», σχολιάζει ο αυτόπτης μάρτυρας, ο Ισμαήλ Ντεχεσούς.

«Στη συνέχεια, ο ελεύθερος σκοπευτής γύρισε το σώμα του για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν ήταν πίσω του, αλλά υπήρχε ένας αστυνομικός που πλησίαζε και προσπαθούσε να τον συλλάβει, όμως αυτό είχε άσχημη εξέλιξη. Ήταν μια εκτέλεση, ειλικρινά. Ενώ ο αστυνομικός βρισκόταν ήδη στο έδαφος, ο άνδρας τον πυροβόλησε ακόμη τρεις ή τέσσερις φορές».

Πολλές ομάδες της SWAT, της επίλεκτης μονάδας ταχείας επέμβασης της αστυνομίας, αναπτύχθηκαν στην περιοχή μετά την ανταλλαγή πυρών που άρχισε περίπου στις 5:00 το πρωί σήμερα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι Αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις πάνω από την πόλη, επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σοκαριστικά ντοκουμέντα από τη διαδήλωση

Τα βίντεο που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας είναι ενδεικτικά του πανικού και του χάους που επικράτησε στο Ντάλας.

«Όλοι ούρλιαζαν και έτρεχαν», λέει γυναίκα που βρέθηκε στο σημείο, «περπατούσα δίπλα σε έναν αστυνομικό, όταν ξαφνικά άκουσα έξι ή οκτώ πυροβολισμούς», είπε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Δείτε ΕΔΩ το ανατριχιαστικό βίντεο από τη στιγμή που ένας δράστης πυροβολεί τους αστυνομικούς

Δείτε την σύλληψη ενός υπόπτου

«Σοβαρό πρόβλημα»

Η συγκέντρωση στο Ντάλας ήταν μία από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο δύο μαύρων από αστυνομικά πυρά αυτήν την εβδομάδα, ο ένας στη Λουιζιάνα (νότια) και ο άλλος στη Μινεσότα (βόρεια).

Ο θάνατός τους έχει και πάλι βυθίσει τις ΗΠΑ στο πένθος, με τη χώρα να βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα του ρατσισμού. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε χθες για ένα «σοβαρό πρόβλημα» που ροκανίζει την Αμερική και τόνισε ότι η χώρα είχε βιώσει «πάρα πολλές τραγωδίες», ενώ κάλεσε την αστυνομία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά». Είναι «συμπτωματικά ευρύτερων προκλήσεων στους κόλπους του δικαστικού μας συστήματος», επέμεινε, κάνοντας λόγο για «φυλετικές ανισότητες» και «έλλειψη εμπιστοσύνης (...) μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και πολλών κοινοτήτων».

Διαδηλώσεις και αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, όπως στο Ντάλας, μετά τον θάνατο του Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα και του Αλτον Στέρλινγκ στη Λουιζιάνα.

Με πλακάτ και μπλουζάκια που έγραφαν συνθήματα όπως «Σταματήστε να δολοφονείτε μαύρους» και «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε μαύρους», εκατοντάδες διαδηλωτές κάθε ηλικίας και καταγωγής, συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ μπροστά από την κατοικία του κυβερνήτη στο Σεν Πολ, την πρωτεύουσα της Μινεσότα.

Από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες περνώντας από το Σικάγο και την Ουάσινγκτον, μεγάλος αριθμός πολιτών μετείχε στις διαδηλωσεις. Στο Μανχάταν, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φτάνει πια» και «Οι ζωές των μαύρων μετράνε το ίδιο», όπως εξάλλου ονομάζεται το κίνημα που καταγγέλλει την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών.

Αναγνωρίστηκαν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Αφροαμερικανού

Ο αστυνομικός Τζερόνιμο Γιάνεζ από την αστυνομία της Μινεσότα, αναγνωρίστηκε ως ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον Φιλάντο Καστίλ, στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπηρεσιών που διεξάγουν έρευνες για την υπόθεση.

Ο Γιάνεζ μαζί με το συνάδελφό του Τζόζεφ Καούσερ που υπηρετούν στην τοπική αστυνομία για τέσσερα χρόνια, ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, το απόγευμα της Τετάρτης.

0006

Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες έως την 12η Ιουλίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στις ΗΠΑ έως την 12η Ιουλίου, μετά τη δολοφονία πέντε αστυνομικών στο Ντάλας.

«Σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα της επίθεσης δίνω εντολή η αμερικανική σημαία να κυματίζει μεσίστια στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια, τις στρατιωτικές βάσεις και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού» σε ολόκληρη την χώρα, επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Κλίντον και Τραμπ ματαίωσαν τις προεκλογικές συναντήσεις τους

Οι δύο υποψήφιοι στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η Χίλαρι Κλίντον με το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Ντόναλντ Τραμπ καιμε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ματαίωσαν σήμερα το πρωί (8/7) τις προεκλογικές συναντήσεις τους μετά την τραγωδία στο Ντάλας.

Η Χίλαρι Κλίντον επρόκειτο να μεταβεί στην Πενσιλβάνια (ανατολικές ΗΠΑ) μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Λόγω των τραγικών γεγονότων στο Ντάλας, η εκδήλωση με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν αναβληθηκε», διευκρίνισε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον.

Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Μαϊάμι (Φλόριντα, νοτιοανατολικές ΗΠΑ) «λόγω των τραγικών γεγονότων στο Ντάλας».

Σχετικές ειδήσεις