ΚΟΣΜΟΣ

Στα «μαχαίρια» η Γερμανία με την Τουρκία: Τι συμβαίνει;

Στα «μαχαίρια» η Γερμανία με την Τουρκία: Τι συμβαίνει;

Το ενδεχόμενο αποχώρησης των Γερμανών στρατιωτών από την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, εάν η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθήσει να απαγορεύει σε Γερμανούς βουλευτές να την επισκεφθούν, δεν απέκλεισε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ.

«Ενδεχομένως να πρέπει να καταστεί εκ νέου σαφές ότι η Bundestag στηρίζει την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στο εξωτερικό μόνο στο πλαίσιο διεθνών αποστολών και εφόσον είναι ευπρόσδεκτοι», δήλωσε ο κ. Λάμερτ στην «Sueddeutsche Zeitung» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι «οι στρατιώτες που δεν είναι ευπρόσδεκτοι δεν θα μείνουν εκεί μόνιμα».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο ARD, δήλωσε ότι «ως βουλευτές οι οποίοι στέλνουμε οπουδήποτε στρατιώτες, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πού βρίσκονται και πώς περνούν». Αν αυτό δεν ισχύει στην Τουρκία, «τότε πρέπει οι στρατιώτες να επιστρέψουν στην Γερμανία», τόνισε.

Από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο γενικός γραμματέας Αντρέας Σόιερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tagesspiegel», δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διακινδυνεύει την αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτών, ως συνέπεια της στάσης του, ενώ η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Καταρίνα Μπάρλεϊ περιέγραψε την αποχώρηση των στρατιωτών ως «μια επιλογή που θα μπορούσε κανείς να την σκεφτεί», εάν η Τουρκία συνεχίσει να απαγορεύει στους Γερμανούς βουλευτές την πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ.

Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει «αντίποινα» στην Γερμανία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Πριν από λίγες ημέρες το Ιντσιρλίκ επισκέφθηκε η γερμανίδα υπουργός 'Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χωρίς ωστόσο συνοδεία βουλευτών ή δημοσιογράφων. Η επόμενη πάντως επίσκεψη Γερμανών βουλευτών σχεδιάζεται ήδη για τον Σεπτέμβριο.

Σχετικές ειδήσεις