ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση τρένων Ιταλία: Θρήνος και οδύνη στα συντρίμμια

Σύγκρουση τρένων Ιταλία: Θρήνος και οδύνη στα συντρίμμια

Η χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της Ιταλίας - Τα πρώτα βαγόνια των δύο τρένων διαλύθηκαν εντελώς - Τα τρένα ταξίδευαν με 100 χλμ. την ώρα - Φόβοι για περισσότερα θύματα

Τουλάχιστον 27 νεκροί και 50 τραυματίες - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών - Φοιτητές, εργαζόμενοι και τουρίστες τα περισσότερα θύματα – Ανατριχιαστικές φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της τραγωδίας

Συγκλονισμένη είναι η Ιταλία από τη σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών που ταξίδευαν σε μονή σιδηροδρομική γραμμή με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα και στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

Πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας όμως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως αναφέρει το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η τραγική αυτή σύγκρουση προκλήθηκε, πιθανότατα, από μηχανική βλάβη, από την στιγμή, μάλιστα, που το σύστημα το οποίο ελέγχει τους σηματοδότες κοντά στο σημείο του δυστυχήματος ελέγχεται μέσω παρωχημένης τεχνολογίας.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.

«Κάντε ησυχία. Πρέπει να ακούσουμε τις κραυγές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια», φώναζαν με μεγάφωνα οι άνδρες των σωστικών συνεργείων.

«Σηκώθηκα όρθιος και αντίκρισα την κόλαση», είπε ένας από τους διασωθέντες.

Δεκάδες κόσμου συγκεντρώθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής Άντρια, όπου διακομίστηκαν πολλοί τραυματίες, καθώς υπήρχε σοβαρή έλλειψη αίματος.

maa

Ρέντσι: Δάκρυα και πόνος για τα θύματα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος, είπε: «υπάρχει θυμός και δάκρυα για τις ζωές αυτές που χάθηκαν και για τις οικογένειές τους. Αλλά υπάρχει και πάρα πολύς θυμός. Η Ιταλία έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Θέλουμε να πέσει άπλετο φως πάνω σε όλη αυτή την υπόθεση».

Από την πλευρά του, το προβεβλημένο στέλεχος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει οπωσδήποτε το έργο της», αλλά «με την σημερινή τεχνολογία και τις λύσεις που υπάρχουν, είναι παράλογο να μπορούν να συμβαίνουν ακόμη τραγωδίες σαν και αυτή».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

Το χρονικό του δυστυχήματος

Δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (12/07) μετωπικά στη νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι και να τραυματισθούν περισσότεροι από 50, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τη χαρακτήρισαν ως τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας.

«Η σύγκρουση των δυο τρένων έξω από το Μπάρι ήταν ιδιαίτερα σφοδρή. Ο απολογισμός είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο, ο οποίος έχει μεταβεί στην Απουλία μετά το δυστύχημα.

«Πρόκειται για μια τραγωδία τεραστίων διαστάσεων, δημιουργούμε μονάδα διαχείρισης κρίσεων για να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε τους συγγενείς», πρόσθεσε ο Ντελρίο, ο οποίος ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι παράλληλα με την δικαστική έρευνα θα συσταθεί και εξεταστική επιτροπή του κοινοβουλίου, με στόχο την εξακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος.

Δείτε εδώ συγκλονιστικές φωτογραφίες από το σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων

Το περιστατικό σημειώθηκε στην ύπαιθρο, βόρεια του Μπάρι, μεταξύ των αγροτικών πόλεων Andria και Corato.

Capture

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι προσωπικές ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν, ενώ στο σημείο οι διασώστες έχουν οργανώσει υπαίθριο νοσοκομείο ώστε να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Η αστυνομία διευκρίνισε πως το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ τα δύο τρένα κινούνταν σε μονή σιδηρογραμμή ανάμεσα στις πόλεις Κοράτο και Άντρια.

Αεροφωτογραφία δείχνει βαγόνια να έχουν συντριβεί από τη μετωπική σύγκρουση, ενώ συντρίμμια είναι διασκορπισμένα και στις δύο πλευρές της σιδηρογραμμής.

Καθεμιά από τις δύο αμαξοστοιχίες αποτελούνταν από τέσσερα βαγόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το τέταρτο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη από τις αρχές του 2016.

Τα περισσότερα θύματα ήταν εργαζόμενοι, φοιτητές και τουρίστες που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο του Μπάρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα οφείλεται πιθανόν σε ανθρώπινο λάθος, στη μη τήρηση της προβλεπόμενης προτεραιότητας από έναν εκ των δυο μηχανοδηγών. Ωστόσο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελ Ριο μετέβη στην περιοχή του δυστυχήματος στην Απουλία, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέστρεψε αμέσως στην Ρώμη από το Μιλάνο για να παρακολουθήσει τον συντονισμό των πρώτων βοηθειών.

Ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Απουλίας, ο Αντόνιο Νουντσιάντε, έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση».

Πέντε επιβάτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους και ένα μικρό παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Στο νοσοκομείο της περιοχής 'Αντρια, όπου διακομίστηκαν πολλοί τραυματίες, υπάρχει σοβαρή έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις και οι αρχές ζήτησαν από τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και όλους τους πολίτες να σπεύσουν σε βοήθεια.

Σχετικές ειδήσεις