ΚΟΣΜΟΣ

Καταχειροκροτήθηκε ο Κάμερον στην τελευταία ομιλία: «Κάποτε ήμουν το μέλλον» (vids)

Καταχειροκροτήθηκε ο Κάμερον στην τελευταία ομιλία: «Κάποτε ήμουν το μέλλον» (vids)

Λίγο πριν αποχωρήσει εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων δήλωσε ότι «θα του λείψει η βοή του κοινοβουλευτικού πλήθους»και θυμήθηκε μια ατάκα που ο ίδιος -ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης- είχε πει στον πρωθυπουργό Μπλερ: «Κάποτε ήμουν το μέλλον».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποίησε την τελευταία εμφάνισή του στη βρετανική βουλή πριν παραδώσει τα σκήπτρα στην Τερέζα Μέι.

Το απόγευμα της Τετάρτης (13/07) ο Ντέιβιντ Κάμερον, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου υπέβαλε την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ και έτσι έπεσε και τυπικά η αυλαία της πρωθυπουργίας του.

Η βασίλισσα έκανε δεκτή την παραίτησή του και η Τερέζα Μέι είναι πλέον επίσημα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ.

Νωρίτερα στη βουλή, υπερασπίζοντας τα επιτεύγματά του, είπε υπήρξαν πολλές «απίθανες στιγμές» κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων του στην εξουσία.

Παράλληλα, κάλεσε τη διάδοχό του, Τερέζα Μέι, να κρατήσει τη χώρα «κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» λέγοντας: «Η συμβουλή μου στη διάδοχό μου, η οποία είναι λαμπρή διαπραγματευτής, είναι ότι πρέπει να μείνουμε όσο πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται, για λόγους σχετικούς με το εμπόριο, τη συνεργασία και την ασφάλεια», είπε ο κ. Κάμερον.

Επικρατούσε μια ατμόσφαιρα ευθυμίας στο Κοινοβούλιο καθώς ο Κάμερον έριχνε «μπηχτές» στον ευρισκόμενο σε δύσκολη θέση ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Έχω αρχίσει να θαυμάζω την αντοχή του. Μου θυμίζει τον μαύρο ιππότη στο Ιερό Δισκοπότηρο των Μόντι Πάιθον. Έχει χτυπηθεί τόσες φορές, αλλά εξακολουθεί να λέει "Συνεχίστε, είναι επιφανειακό το τραύμα...". Το θαυμάζω αυτό», είπε ο Κάμερον ο οποίος αποχώρησε ενώ βουλευτές του κόμματός του και ορισμένοι των Εργατικών χειροκροτούσαν όρθιοι.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπενθύμισε τις διαφορές στην πολιτική, αλλά ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υπηρεσία που πρόσφερε στη δημόσια ζωή.

Λίγο αργότερα, ο Κάμερον δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ένωση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αντίστοιχα δικαιώματα που θα έχουν οι Βρετανοί στην ‘Ενωση.

Ερωτηθείς από βουλευτή στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της βουλής κατά πόσον οι πολίτες της ΕΕ κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα διαμονής ή να απελαθούν όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, ο Κάμερον είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως πιθανότητα αυτό να συμβεί».

«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, το οποίο είναι να δώσουμε μια εγγύηση στους πολίτες της ΕΕ ότι τα δικαιώματά τους θα τύχουν σεβασμού, για όλους εκείνους που έχουν έλθει σε αυτή τη χώρα», είπε.

«Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την εγγύηση θα ήταν αν τα δικαιώματα βρετανών πολιτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τύγχαναν σεβασμού. Άρα πιστεύω πως είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαιότητα».

Τέλος, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στον διάσημο γάτο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Λάρι, ο οποίος δεν θα φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία, αλλά θα υποδεχθεί εκεί την διάδοχο του Κάμερον, Τερέζα Μέι.

«Οι φήμες λένε ότι δεν αγαπώ τον Λάρι. Τον αγαπώ!», είπε και λίγη ώρα αργότερα δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter και μία φωτογραφία στην οποία είχε στα γόνατά του τον Λάρι.

Σχετικές ειδήσεις