ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα Τουρκία: Η Άγκυρα «περιμένει» τον Γκιουλέν αλλά η Ουάσιγκτον απαιτεί στοιχεία

Πραξικόπημα Τουρκία: Η Άγκυρα «περιμένει» τον Γκιουλέν αλλά η Ουάσιγκτον απαιτεί στοιχεία

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν το όποιο αίτημα έκδοσης αν εκπληρώνει τις νομικές προϋποθέσεις.

Η Τουρκία περιμένει «σθεναρή υποστήριξη» από τις ΗΠΑ στο αίτημα της για την έκδοση του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μόλις η Άγκυρα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του στην αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, κάτι που ο ιεροκήρυκας αρνείται.

Παράλληλα ο Σιμσέκ δήλωσε πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν κάποιες φορές διαφωνίες, αλλά είναι σύμμαχοι και η Άγκυρα δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τη διμερή τους σχέση.

Η δήλωση του Σιμσέκ έγινε μετά την κρίση που εξέφερε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η διμερής σχέση θα αντιμετωπίσει κρίση εάν η Ουάσινγκτον αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του Γκιουλέν.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζον Μπας δήλωσε πως τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και τα σχόλια δημοσίων προσώπων στην Τουρκία περί του ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «κατηγορηματικά αναληθή» και πρόσθεσε πως αυτή η σεναριολογία βλάπτει την φιλία των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας, ο Μπας τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την έρευνα των τουρκικών αρχών για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και θα εξετάσουν το όποιο αίτημα έκδοσης αν αυτό εκπληρώνει τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας και άλλα σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξαν πως οι ΗΠΑ «υποκίνησαν» την απόπειρα στοιχείων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ τόνισε πως δεν είναι έτοιμος «να κρίνει» συγκεκριμένες ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πρόσθεσε, δε, πως η Ουάσιγκτον πρόσφερε να βοηθήσει την Τουρκία στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέστησε επίσης την προσοχή της Τουρκίας να μην υπερβεί τα εσκαμμένα, καθώς οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά εκτίμηση σχετικά με το αν ο Γκιουλέν εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Αφού επισήμανε, τέλος, ότι εξ όσων γνωρίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ιεροκήρυκας ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια, ο Τόνερ πρόσθεσε ότι η υποβολή επίσημου αιτήματος από την Τουρκία θα ήταν ευπρόσδεκτη από τις ΗΠΑ, συνοδευόμενου όμως με τα όποια αποδεικτικά στοιχεία διαθέτει η Άγκυρα σχετικά με την εμπλοκή του.

Σχετικές ειδήσεις