ΚΟΣΜΟΣ

Υπόνοιες για «στημένο» πραξικόπημα στην Τουρκία αφήνει ο Σουλτς

Υπόνοιες για «στημένο» πραξικόπημα στην Τουρκία αφήνει ο Σουλτς

Με φανερά σαρκαστική διάθεση αλλά και με σαφή υπονοούμενα για αυτή καθαυτή τη φύση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας.

Ερωτηθείς για το τι πιστεύει σχετικά με το πραξικόπημα, ο κ. Σουλτς δήλωσε με νόημα στον τηλεοπτικό σταθμό ARD: «Έχω την εντύπωση ότι στο ερασιτεχνικά προετοιμασμένο πραξικόπημα δίνεται μια πολύ επαγγελματική απάντηση. Το να ταυτοποιείς μέσα σε λίγες ώρες 13.000 ανθρώπους, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ή συλλαμβάνονται είναι πραγματικά ένα επίτευγμα».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς το προφίλ που επιχειρεί να «χτίσει» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο για να καταστεί κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο ο οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ερντογάν κηρύσσεται σε εχθρό της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Σουλτς.

Και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την προεδρική εξουσία».

Συγχρόνως ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μέμφθηκε την ρητορική του Τούρκου Προέδρου: «Όταν ο Ερντογάν μιλά για "εκκαθαρίσεις" και "εξάλειψη μεταστάσεων", τότε αυτή η γλώσσα δεν είναι πλέον η γλώσσα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά ενός αυταρχικού ηγεμόνα».

Όπως και η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς απέκλεισε τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν η Τουρκία επανεισάγει την θανατική ποινή.

«Στην περίπτωση αυτή, η Άγκυρα δεν θα είχε καμιά προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Σχετικές ειδήσεις