ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Τούρκος οπαδός του Ερντογάν ιδρύει κόμμα με στόχο την αυστριακή βουλή  

Αυστρία: Τούρκος οπαδός του Ερντογάν ιδρύει κόμμα με στόχο την αυστριακή βουλή    

Την κάθοδό του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία το φθινόπωρο του 2018 με μία «Τουρκική Λίστα», ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο τουρκικής καταγωγής Αυστριακός γιατρός Τουργκάι Τασκιρά. Ο Τ. Τσακιρά ήταν ο επικεφαλής υποψήφιος της «Τουρκικής Λίστας Μαζί για τη Βιέννη» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για το δήμο και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης τον περασμένο Οκτώβριο.

Αιτιολογώντας την απόφασή του για την υποψηφιότητα μιας τουρκικής λίστας και στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές, ο Τουργκάι Τασκιρά αναφέρει πως κυρίως οι τουρκικής καταγωγής μετανάστες στην Αυστρία είναι δυσαρεστημένοι και θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους ωστόσο, όπως διευκρινίζει, δεν θα πρόκειται για μία «καθαρά» τουρκική λίστα, αλλά αυτή θα είναι αποτέλεσμα σύμπραξης και με άλλες πολιτικές ομάδες.

Ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή της «λίστας» σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, γιατί δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για προετοιμασία, η οποία όμως θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί έως την προγραμματισμένη περίοδο διεξαγωγής τους, το φθινόπωρο του 2018.

Κατά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου στη Βιέννη, με την «λίστα» του Τουργκάι Τασκιρά ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε εκλογές πολιτική παράταξη μεταναστών, η οποία τελικά δεν κατόρθωσε την είσοδό της στο δημοτικό συμβούλιο και στην τοπική Βουλή, αλλά που ωστόσο εξέλεξε εκπροσώπους της σε τρία από τα συνολικά 23 διαμερίσματα της αυστριακής πρωτεύουσας.

Ο Τουργκάι Τασκιρά είχε διατελέσει μέχρι το 2013 πρόεδρος της οργάνωσης «Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών», η οποία πρόσκειται στο κόμμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η οποία είχε οργανώσει την αμφιλεγόμενη εμφάνιση και ομιλία του, στην εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της, τον Ιούνιο του 2014 στη Βιέννη.

Ο ίδιος, σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, σε ανάρτησή του στο Facebook, συνέκρινε τους πραξικοπηματίες με τους ναζιστές, αναφέροντας πως «για εσάς, το Τρίτο Ράιχ είναι η ιδανική μορφή διακυβέρνησης», κάτι που, όπως σημειώνει ο ίδιος στη συνέντευξή του, υπήρξε υπερβολή. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, «ένα πραξικόπημα είναι κάτι αντιδημοκρατικό και δεν είναι σωστό όταν κάποιος το υπερασπίζεται».

Αξίζει να σημειωθεί, πως τον περασμένο Ιανουάριο είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της Βιέννης μία δασκάλα, η οποία είχε κατηγορηθεί πως απείλησε τηλεφωνικά τον Τουργκάι Τασκιρά με δηλητηρίαση.

Σχετικές ειδήσεις