ΚΟΣΜΟΣ

Ολική «εκκαθάριση» στην Τουρκία από τον Σουλτάνο: Ο Ερντογάν πήρε 60.000 κεφάλια από παντού

Ολική «εκκαθάριση» στην Τουρκία από τον Σουλτάνο: Ο Ερντογάν πήρε 60.000 κεφάλια από παντού

Αποφασισμένος να απαλλαγεί από το «μικρόβιο», όπως το έχει άλλωστε χαρακτηρίσει ο ίδιος, του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πέντε μόλις ημέρες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία έχει «ξηλώσει» πάνω από 60.000 άτομα (στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, υπαλλήλους καθηγητές και δασκάλους) από το Δημόσιο, τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα!

Όλοι τους είτε βρίσκονται σπίτια τους, είτε υπό κράτηση ή ελέγχονται!

Στο μεταξύ, σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνουν τα πανεπιστήμια όπου έχει ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου «κυνήγι» που σχετίζονται πάντα με το τάγμα του χότζα Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι οργάνωσε την απόπειρα ανατροπής της.

Απαγορεύτηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητείται και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες, αφού αξιολογηθεί επιστημονικά η περίπτωσή τους.

Από την οδηγία εξαιρούνται οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τους Τούρκους πανεπιστημιακούς που μετά από πρόταση του Συμβουλίου έχουν αναλάβει υπηρεσία σε πανεπιστήμια του Καζακστάν και στην Κιργιζία.

Όπως προκύπτει ακόμα από την οδηγία, δεν πρόκειται για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά για απαγόρευση να αναλαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί υπηρεσία στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και διμερών συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων.

Σε άλλη οδηγία, το Συμβούλιο ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το υπουργείο ζήτησε την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων από τα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ η σχετική εντολή δόθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορά τους κοσμήτορες τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, περίπου 6.500 ακόμη υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας τέθηκαν σήμερα (20/7) σε διαθεσιμότητα, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος κι ενώ εντείνονται οι εκκαθαρίσεις στους τομείς των ενόπλων δυνάμεων, των πολιτικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης.

Διεκόπη η λειτουργία 626 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσης πως διέκοψε τη λειτουργία 626 ιδρυμάτων στο πλαίσιο της εν εξελίξει εκκαθάρισης.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου, η πλειοψηφία των ιδρυμάτων είναι ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες.

Το μεγάλο δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εγκαθίδρυσε εδώ και δεκαετίες ο Γκιουλέν στην Τουρκία και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του (Hizmet) και την προώθηση των θρησκευτικών του διδαγμάτων, υποστηρίζει η κυβέρνηση

Το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας έπαυσε επίσης τέσσερις πανεπιστημιακούς κοσμήτορες, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ενώ αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως 900 αστυνομικοί παύθηκαν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της διευρυνόμενης δίωξης προσώπων που θεωρούνται ύποπτα ότι υποστήριξαν το περασμένο σαββατοκύριακο το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι αποφάσεις αυτές επιβάλλονται μία ημέρα αφότου το υπουργείο Παιδείας έθεσε σε διαθεσιμότητα 15.200 εργαζόμενους και επίσης ανέστειλε τις άδειες 21.000 δασκάλων που εργάζονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, πενήντα Έλληνες καθηγητές (και άλλοι Ευρωπαίοι) πήραν επιστολή να αποχωρήσουν από τα τουρκικά πανεπιστήμια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο «πογκρόμ» που έχει γίνει ποτέ στην παιδεία από την εγκαθίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας...

Σε διαθεσιμότητα 262 στρατιωτικοί δικαστές κι εισαγγελείς

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διεξάγει έρευνες για τους στρατοδίκες και τους εισαγγελείς των στρατοδικείων της χώρας θέτοντας σήμερα σε διαθεσιμότητα 262 εξ αυτών, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 232 άνθρωποι.

Το NTV, που μετέδωσε την είδηση, δεν έδωσε πάντως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία απομάκρυνε επίσης 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται επίσης στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις.

Συνελήφθησαν δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συνελήφθησαν, μετέδωσε ακόμα το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τα δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται σε μια ομάδα 113 δικαστικών στους οποίους περάστηκαν σήμερα χειροπέδες.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης επίσημα σε έναν υπασπιστή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ίδια πηγή.

Κατηγορίες σε βάρος 99 ανώτατων αξιωματικών

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες σε βάρος 99 από τους περίπου 360 ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για το φερόμενο ρόλο τους στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, αποκάλυψαν σήμερα δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι άλλοι 14 ανώτατοι στρατιωτικοί παραμένουν υπό κράτηση.

Και όλα αυτά πριν καν αρχίσει η επίσημη, συστηματική διερεύνηση του πραξικοπήματος από ειδική αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής με τον Ερντογάν να σκέφτεται σοβαρά την επαναφορά της θανατικής ποινής στους «προδότες πραξικοπηματίες» μετά την απόφασή του να μην επιτρέψει την τέλεση θρησκευτικής κηδείας για τους νεκρούς στασιαστές

Σχετικές ειδήσεις