ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Μόναχο: Σε κατάσταση αμόκ ο 18χρονος που δολοφόνησε εννέα άτομα

Μακελειό στο Μόναχο: Σε κατάσταση αμόκ ο 18χρονος που δολοφόνησε εννέα άτομα

Τραγικός ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης σε εμπορικό κέντρο: 10 νεκροί, 27 τραυματίες - Επιβεβαιώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν κι ένας Έλληνας υπήκοος - Αυτοκτόνησε ο 18χρονος Γερμανοϊρανός μακελάρης- Οι Αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση δεν συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος όμως τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα

Ανείπωτη θλίψη, πόνος και θυμός είναι τα συναισθήματα που νιώθουν οι κάτοικοι του Μονάχου, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής (22/07/2016) αιματηρής επίθεσης ενός 18χρονου γερμανοϊρανικής καταγωγής, ο οποίος σκότωσε εν ψυχρώ με πυροβόλο όπλο εννέα συνολικά άτομα και τραυμάτισε άλλα 26, όντας σε κατάσταση αμόκ, μέσα στο εμπορικό κέντρο «Olympia», στην «καρδιά» της γερμανικής πόλης

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη γερμανική Αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων ήταν κι ένας Έλληνας, γεγονός που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα στο εμπορικό κέντρο «Olympia».

Παράλληλα, το ARD μετέδωσε ότι τα 8 θύματα της χθεσινής ένοπλης επίθεσης ήταν ηλικίας 14-21 ετών και μια γυναίκα 45 ετών.

Δείτε εδώ τα θύματα του μακελειού

Το προφίλ του δράστη

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο δράστης, ονόματι Ali David Sonboly έδρασε μεμονωμένα και βρέθηκε νεκρός σε δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο. Ήταν ηλικίας 18 ετών, Ιρανογερμανικής καταγωγής καιεικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Ο 18χρονος ζούσε για πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο και δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, έγγραφα, αλλά και στοιχεία από το Διαδίκτυο που σχετίζονται με το δράστη της χθεσινής αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο, παραπέμπουν στο ενδιαφέρον του για άλλες επιθέσεις μαζικού τρομοκρατικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών και η Νορβηγία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας.

Ωστόσο είναι νωρίς για να «συνδεθεί» ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο, με το Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που έκανε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στη χώρα του, το καλοκαίρι του 2011.

Δείτε την πρώτη φωτογραφία του δράστη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

16882949

Για μεμονωμένο δράστη σε κατάσταση αμόκ κάνει λόγο η Αστυνομία του Μονάχου, αναφερόμενη στον 18χρονο Ιρανογερμανό, εξηγώντας ότι και από τα ευρήματα της έρευνας στο σπίτι του δράστη προκύπτει ότι ο 18χρονος μελετούσε «με μεγάλη ένταση» ανάλογες περιπτώσεις αμόκ και μαζικών δολοφονιών.

«Δεν έχει πάντως καμία σχέση με το θέμα των προσφύγων» ή με το Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο αξιωματούχος και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι ασφάλειας για να μην κυκλοφορεί κανείς κανονικά στο Μόναχο.

Ο δράστης, σύμφωνα με την Αστυνομία, γεννήθηκε στο Μόναχο και ήταν μαθητής, ωστόσο οι γονείς του δεν ήταν ακόμη σε θέση να ανακριθούν και να δώσουν πολλές πληροφορίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Υπό διερεύνηση βρίσκεται και το ιατρικό ιστορικό του νεαρού, καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι κατά το παρελθόν είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο νεαρός χρησιμοποίησε πιστόλι 9 χιλιοστών και είχε μαζί του 300 σφαίρες, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς κατάφερε να τις προμηθευτεί. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοπυροβολήθηκε, καθώς τα πυρά των αστυνομικών που τον καταδίωκαν δεν βρήκαν τον στόχο τους.

57925b9cc36188e37d8b4632

Λίγο μετά την επίθεση η Αστυνομία στο Twitter είχε γράψει πως «Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», ενώ η Βαυαρική Ραδιοφωνία, επικαλούμενη πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), είχε μεταδώσει ότι πρόκειται για τρεις δράστες οι οποίοι «κυκλοφορούν» στο Μόναχο.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας», ξεκαθάρισε Χουμπέρτους Άντρε: «Βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Μονάχου.

Μεταξύ των 16 τραυματιών υπάρχουν τρία άτομα σε σοβαρότερη κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία, σεβόμενος, όπως είπε, τις οικογένειές τους.

Capture

(Source: TheGuardian.com)

Στα κίνητρα του δράστη εστιάζονται οι έρευνες

Όπως μεταδίδεται από τα τοπικά ΜΜΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου από νωρίς σήμερα το πρωί (23/7) πραγματοποιούν έρευνες οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SEK).

Στο αρχηγείο της Αστυνομίας βρίσκεται εδώ και ώρες ο πατέρας του δράστη.

Ο νεαρός, ο οποίος ενήργησε μόνος του, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του, και γείτονάς του, ο οποίος τον αναγνώρισε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήδη χθες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κάποιος φίλος του που ήταν συμμαθητής του έκανε λόγο για έναν «πραγματικά ήρεμο τύπο».

Στο μεταξύ, και ενώ η πόλη του Μονάχου ξαναβρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς, αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή του εμπορικού κέντρου όπου πραγματοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση, καθώς και ο αντίστοιχος σταθμός του μετρό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιτόπου έρευνα της Αστυνομίας για δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα στοιχεία.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους για τα γεγονότα.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την επίθεση

Για αντικρουόμενες πληροφορίες και κίνητρα τα οποία δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επαινώντας τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στο Μόναχο.

«Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις ειδήσεις από το Μόναχο. Ακόμα δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως τα κίνητρα αυτής της αποτρόπαιης πράξης, ακόμα έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες. Ήδη τώρα όμως είναι σαφές ότι θα θρηνήσουμε νεκρούς και (έχουμε) πολλούς τραυματίες. Η σκέψη μας βρίσκεται απόψε κοντά σε όλα τα θύματα, τους συγγενείς και τους φίλους τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφέρθηκε τέλος στις δηλώσεις συμπαράστασης από διεθνείς αξιωματούχους: «Κατά την τελευταία ώρα λάβαμε πολλές δηλώσεις αλληλεγγύης από όλον τον κόσμο. Σε αυτές τις ώρες είναι καλό να γνωρίζει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας και οι διεθνείς εταίροι μας βρίσκονται στο πλευρό μας», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί περισσότερων δραστών, ο Χουμπέρτους 'Αντρε σημείωσε ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο εθεάθη να εγκαταλείπει με μεγάλη ταχύτητα το εμπορικό κέντρο σχετίζονταν με την επίθεση, κατόπιν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση. «Λάθος συναγερμός» σήμανε δε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε πολλά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, τα οποία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στον πανικό κάποιων πολιτών.

Ερωτηθείς σχετικά με την γνησιότητα ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο διαδίκτυο, ο κ. 'Αντρε επιβεβαίωσε ότι απεικόνιζε τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, λίγο πριν από τις 20.30 (τοπική ώρα), οπότε και εντοπίστηκε η σωρός του, σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο. Το σακίδιο που έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ο δράστης ωστόσο είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.

Το βίντεο διάρκειας μόλις ενός λεπτού και 48 δευτερολέπτων, το οποίο τραβήχθηκε από ένα άλλο πιο ψηλό γειτονικό κτίριο δείχνει -σύμφωνα και με την αστυνομία- τον δράστη της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο σε ένα πάρκινγκ. Ο ένοπλος δράστης ακούγεται να φωνάζει μεταξύ άλλων: «Eίμαι Γερμανός. Σταματήστε τη λήψη». Λέει επίσης πως είναι μεγαλωμένος σε «περιοχή επιδομάτων ανεργίας», ότι έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, ότι υπέστη mobbing και θα «σας καθαρίσω όλους».

Ο ένοπλος ουρλιάζει σε άψογα γερμανικά: «Εξ αιτίας σας έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία (mobbing) και τώρα πρέπει να αγοράσω ένα όπλο για να σας καθαρίσω όλους». Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ (...δεν ακούγεται καθαρά) σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας (…δεν ακούγεται καθαρά)… νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο (...δεν ακούγεται καθαρά) και δεν έχω κάνει τίποτα».

Στο σημείο αυτό σταματά η εικόνα, ακούγονται οι σφαίρες, άνθρωποι να ουρλιάζουν πανικόβλητοι και οι σειρήνες των περιπολικών. Το κινητό στρέφεται ξανά στο πάρκινγκ, ο ένοπλος είναι πάλι εκεί και πυροβολεί ξανά. Μετά σταματά η λήψη.

video

Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 17:50 (τοπική ώρα), χθες Παρασκευή, συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. 'Αντρε 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων. Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. 'Αντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια. Σημείωσε μάλιστα ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

Στο μεταξύ, στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.

Την ίδια ώρα, οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

Για «υποψία τρομοκρατίας» έκανε λόγο αναφερόμενη στην επίθεση η αστυνομία του Μονάχου, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η στιγμή της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Το Μόναχο κηρύχθηκε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones. Παράλληλα, τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Στις 17:50 αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την Αστυνομία για πυροβολισμούς στον κεντρικό δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο "Olympia" και κατόπιν για συνέχεια των πυροβολισμών στο ίδιο το εμπορικό κέντρο.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Το εμπορικό κέντρο OEZ -Olympia-Einkaufszentrum (Munich Olympia Shopping Centre), όπως και η γύρω περιοχή, εκκενώθηκε πάντως άμεσα, ενώ στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα. Στην επιχείρηση πήρε μέρος και ένα ελικόπτερο.

elikoptero

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για μια ευρεία επιχείρηση σε «πολλές» περιοχές του Μονάχου.

«Προσωπικό στο εμπορικό κέντρο κρύβεται ακόμα μέσα στο κτίριο», είπε μια υπάλληλος μιλώντας στο Reuters τηλεφωνικά, συμπληρώνοντας: «Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί. Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα. Είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος, ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε».

«Δεν έχουμε καμιά επιπλέον πληροφορία, κρυβόμαστε στο πίσω μέρος, στον χώρο αποθήκευσης. Δεν μας έχει πλησιάσει κανένας αστυνομικός ακόμη», κατέληξε η υπάλληλος.

Οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι διακόπηκαν όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη: των λεωφορείων, των τρένων και των τραμ, αλλά και ότι είχε κλείσει ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, ενώ απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

monaxo6

Ολάντ: «Αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια» η αιματηρή επίθεση στη Γερμανία

Η αιματηρή επίθεση στο Μόναχο ήταν μια «αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια» που στόχευε να εντείνει τον φόβο στην Γερμανία μετά από την Γαλλία που έγινε στόχος πριν από μια εβδομάδα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η τρομοκρατική επίθεση που έπληξε το Μόναχο, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους είναι μια αποτρόπαιη ενέργεια που στοχεύει να υποκινήσει τον φόβο στην Γερμανία έπειτα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο Ολάντ με ανακοίνωση του.

«Η Γερμανία θα αντισταθεί, μπορεί να βασιστεί στην φιλία και την συνεργασία της Γαλλίας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το Ιράν καταδικάζει την επίθεση στο Μόναχο

Το Ιράν «καταδικάζει αυτήν την ενέργεια και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό και στην κυβέρνηση της Γερμανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Irna και Isna.

Ο Γασεμί καταδίκασε «τη δολοφονία ανυπεράσπιστων αθώων» και δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν άλλες επιλογές παρά η απόλυτη και χωρίς διακρίσεις μάχη» κατά της τρομοκρατίας.

monaxo3

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο απαθανάτιζαν σκηνές πανικού, με πολίτες να τρέχουν μακριά από το εμπορικό όπου φερόταν να έχει ταμπουρωθεί ο ένοπλος.

Οι πρώτες μαρτυρίες έκαναν λόγο για έναν ένοπλο, ο οποίος μάλιστα καταζητείται αφού φέρεται να «έτρεξε προς το σταθμό του μετρό», αλλά και για πολλούς εγκλωβισμένους μέσα στο εμπορικό.

«Δεν ξέρω πόσοι νεκροί υπάρχουν. Κάποιοι λένε ότι είναι περίπου 15», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας, με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές της γερμανικής αστυνομίας, να μεταδίδει πως οι νεκροί είναι τρεις.

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση διαπράχθηκε μία εβδομάδα αφότου ένας 17χρονος τζχιχαντιστής μαχαίρωσε τέσσερις επιβάτες σε τρένο στη Γερμανία, απειλώντας με περισσότερες επιθέσεις κατά απίστων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας επισήμανε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Bild και προφανώς έγιναν μετά την επίθεση στο Μόναχο, ότι «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία παραμένει ένας πιθανός στόχος».

Η επίθεση των ενόπλων στη Γερμανία ακολουθεί επίσης την επίθεση στη Νίκαια την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, όταν ένας Τυνήσιος έπεσε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος και σκότωσε 84 ανθρώπους, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη για το μακελειό.

Εξάλλου, σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σφαγή που είχε διαπράξει στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς οπαδούς της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Σχετικές ειδήσεις