ΚΟΣΜΟΣ

Ο τρόμος επέστρεψε στη Γερμανία - Βομβιστική επίθεση με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες (pics+vid)

Ο τρόμος επέστρεψε στη Γερμανία - Βομβιστική επίθεση με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες (pics+vid)

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίστηκαν, τρεις από αυτά σοβαρά, στην πόλη Άνσμπαχ (κοντά στη γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης) λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σε έκρηξη που οι Αρχές είχαν πει αρχικά πως οφείλεται σε διαρροή αερίου.

Σε συναγερμό και πάλι η Γερμανία μετά από βομβιστική επίθεση - Ο δράστης ήταν 27 ετών από τη Συρία και είχε ζητήσει άσυλο - Σκόπευε να χτυπήσει σε μουσικό φεστιβάλ παρουσία χιλιάδων ατόμων

Η έκρηξη στην πόλη Άνσμπαχ οδήγησε στην αναγκαστική εκκένωση ενός παραπλήσιου φεστιβάλ μουσικής το οποίο παρακολουθούσαν 2.000 άτομα, σύμφωνα με τις Αρχές.

«Υποθέτουμε ότι ήταν εσκεμμένη έκρηξη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βαυαρίας. Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν προβεί σε συλλήψεις σχετικά με την έκρηξη άλλα ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν βρισκόταν καθ' οδόν στην περιοχή της έκρηξης.

Ο δήμαρχος της Άνσμπαχ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η έκρηξη οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Nordbayern.de. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε καρφιά, για να υπάρξουν περισσότερα θύματα.

Η αστυνομία είπε ότι η έκρηξη έγινε γύρω στις 22:12 τοπική ώρα (23:12 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press, ο νεκρός στην έκρηξη του Άνσμπαχ είναι ο άνθρωπος που σχεδίαζε την επίθεση με τα εκρηκτικά.

Από την πλευρά της η αστυνομία ανέφερε πως ο βομβιστής ήταν ένας 27χρονος Σύρος ο οποίος ζητούσε άσυλο.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε σακίδιο πλάτης που κίνησε τις υποψίες των διοργανωτών του φεστιβάλ. Δεν του επετράπη η είσοδος στη συναυλία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα και έτσι ο δράστης έφυγε από το σημείο και κατευθύνθηκε προς το εστιατόριο, όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, ο δράστης επρόκειτο να απελαθεί στη Βουλγαρία, ενώ ένας 16χρονος που συνελήφθη λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ανέφερε ότι είχε δει τον 27χρονο λίγες ώρες προτού διαπράξει το έγκλημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοαχίμ Χέρμαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε πώς «από τις έως τώρα έρευνες που έχουν γίνει, ο νεκρός άνδρας είναι ένας 27χρονος Σύρος, ο οποίος είχε φθάσει πριν από δύο χρόνια στη Γερμανία και προ ενός έτους είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου που είχε κάνει».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Ρόμαν Φέρτινγκερ υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να πρόκειται για εξτρεμιστή, όμως δεν υπάρχει κάποια χειροπιαστή απόδειξη».

Η πόλη Άνσμπαχ περιλαμβάνει μια αμερικανική στρατιωτική βάση, έδρα μιας αμερικανικής ταξιαρχίας ελικοπτέρων. Εκπρόσωπος της βάσης είπε ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την έκρηξη.

Είναι το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία σε μια εβδομάδα και σημειώθηκε τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά από το φόνο 9 ατόμων από έναν 18χρονο Ιρανο-Γερμανό οπλοφόρο στο Μόναχο την Παρασκευή.

Νωρίτερα χθες, ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας συνελήφθη αφού σκότωσε μια έγκυο με μασέτα στο Ρόιτλινγκεν, κοντά στη Στουτγκάρδη.

Την περασμένη Δευτέρα (18/7), ένας πρόσφυγας από το Πακιστάν χρησιμοποίησε τσεκούρι για να τραυματίσει πέντε άτομα κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στη νότια Γερμανία επίσης, προτού σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών.

Υπουργός Εσωτερικών Βαυαρίας: Δυστυχώς είχαμε μια γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας

Ως «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας», περιέγραψε την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε έξω από συναυλιακό χώρο χθες το βράδυ στο 'Ανσμπαχ της Γερμανίας ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

Ο δράστης, 27χρονος Σύρος πρόσφυγας του οποίου η αίτηση χορήγησης ασύλου είχε απορριφθεί, ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς είχε επιχειρήσει δύο φορές να αυτοκτονήσει και βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ είχε εμπλακεί και σε υποθέσεις ναρκωτικών.

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς είχαμε εδώ μια γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Χέρμαν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να διασυνδεόταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν, διευκρίνισε, ενώ δήλωσε ότι «η προφανής πρόθεση να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους παραπέμπει τουλάχιστον σε ισλαμιστικό υπόβαθρο».

Βαυαρός υπουργός Δικαιοσύνης: Η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στη Γερμανία

Στο ίδιο κλίμα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνφριντ Μπάουσμπακ, έκανε λόγο για «ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» στο Άνσμπαχ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έκρηξη έξω από συναυλιακό χώρο στο Άνσμπαχ, ο κ. Μπάουσμπακ ζήτησε να προσαρμοστεί το «δημοκρατικό και ελεύθερο Κράτος Δικαίου» της Γερμανίας, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας και να βελτιωθούν οι δυνατότητες έρευνας και ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να επανεξεταστεί το πλαίσιο που τίθεται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να αναθεωρηθεί η νομοθεσία που αφορά το δικαίωμα παραμονής στην Γερμανία.

Νωρίτερα, είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook, ότι «η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στη Γερμανία».

Σχετικές ειδήσεις