ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Άνσμπαχ (videos+photos)

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Άνσμπαχ (videos+photos)

Στη Γερμανία έχει απλωθεί, μετά τη Γαλλία, το φρικιαστικό πέπλο της τρομοκρατίας, μετά και τη νέα φονική επίθεση αυτοκτονίας – την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος - Σύρου στην πόλη Άνσμπαχ (κοντά στην πόλη της Νυρεμβέργης), στην οποία έχασε τη ζωή του ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα 12, τρία εκ των οποίων σοβαρά.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο 27χρονος Μοχάμεντ Ντελέλ, ο οποίος είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη του ISIS, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, δεν ήθελε να αυτοκτονήσει, αλλά να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά από απόσταση, έξω από φεστιβάλ μουσικής με τουλάχιστον 2.000 θεατές. Είχε αποκλειστικό στόχο να σκορπίσει το θάνατο, παίρνοντας όσες περισσότερες αθώες ψυχές μπορούσε.

Όπως υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος, ο Ντελέλ που βρισκόταν στη χώρα παρότι δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημά του για παροχή ασύλου, σκόπευε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό από απόσταση και με ένα από τα δύο κινητά τηλέφωνά του.

Ωστόσο, κάτι φέρεται να «πήγε στραβά», με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός και να χάσει και ο ίδιος τη ζωή του..

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλούνται γερμανικά δημοσιεύματα, ο Ντελέλ είχε πραγματοποιήσει κλήσεις με ένα από τα δύο τηλέφωνά του λίγη ώρα πριν την έκρηξη, ενώ είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές στο παρελθόν κυρίως για υποθέσεις που σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών. Επρόκειτο μάλιστα να εκδοθεί στη Βουλγαρία, όπως αποκάλυψε Γερμανός αξιωματούχος.

germania4

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq που πρόσκειται στους ακραίους τζιχανιστές, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Άνσμπαχ.

Το ΙΚ ανέφερε ότι ο 27χρονος δράστης ήταν ένας από τους «στρατιώτες» του», ενώ «εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις για να μπουν στο στόχαστρο οι χώρες του συνασπισμού που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος».

Εξάλλου, ο Σύρος, που ανατινάχθηκε, είχε ορκιστεί πίστη στη τζιχαντιστική οργάνωση, όπως αποδεικνύει βίντεο που βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνό του.

«Γνωστοποίησε κατηγορηματικά ότι (ενήργησε) εξ ονόματος του Αλλάχ, ορκίστηκε πίστη στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (τον ηγέτη του ΙΚ) και ανακοίνωσε ρητά ότι εκδικείται τους Γερμανούς που παρεμβάλλονται στον δρόμο του Ισλάμ» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

Οι αρχές βασίζονται σε μια πρώτη μετάφραση που έγινε στο βίντεο αυτό, όπου ο δράστης μιλά στα αραβικά.

Ο 27χρονος τρομοκράτης αναφέρθηκε επίσης σε «εκδίκηση για το θάνατο μουσουλμάνων», πρόσθεσε ο Χέρμαν τονίζοντας ότι «είναι αναμφισβήτητο πως επρόκειτο για μια επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο».

Ο υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι το βίντεο μεταφράστηκε πρόχειρα από έναν διερμηνέα από τα αραβικά στα γερμανικά, ενώ πρόκειται τώρα να αναλυθεί σε βάθος.

germania3

«Ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν γεμάτος με μεταλλικά αντικείμενα», σημείωσε από την πλευρά του ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της Νυρεμβέργης, Ρόμαν Φέρτινγκερ, τονίζοντας ότι εάν είχε εκραγεί μεταξύ των θεατών του φεστιβάλ θα υπήρχαν πολλά θύματα. Σημειώνεται ότι οι οργανωτές είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν στον 27χρονο Σύρο να μπει στον χώρο, λίγα λεπτά πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Ο Φέρτινγκερ εξήγησε ακόμα ότι ο δράστης καταγόταν από το Χαλέπι της Συρίας, είχε τραυματιστεί στον πόλεμο, ενώ οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν είχε στρατιωτικό παρελθόν. Ο 27χρονος είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε πριν από έναν χρόνο. Έμενε σε έναν ξενώνα στο Άνσμπαχ, είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να βάλει τέλος στη ζωή του δύο φορές και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική…

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, το αίτημα του για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε από τις γερμανικές αρχές επειδή του είχε αναγνωριστεί καθεστώς πρόσφυγα στη Βουλγαρία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έπειτα από αστυνομική έρευνα στην κατοικία του 27χρονου, εντοπίστηκαν βίντεο με βίαιο περιεχόμενο, καθώς και υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Την ίδια ώρα, η γερμανική αστυνομία καλεί όσους βρίσκονταν στο συναυλιακό χώρο να στείλουν οπτικό υλικό στους αρμόδιους για να διευκολυνθεί η έρευνά τους, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και τη συνέχιση της διενέργειας ελέγχων σε περιοχές κοντά στα σύνορα της χώρας.

«Αυτό που μου φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι μια αυξημένη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων σε δημόσιους χώρους. Για αυτό διέταξα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία να αυξήσει αισθητά την παρουσία της σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και να διενεργούνται περιστασιακοί στοχευμένοι έλεγχοι - που δεν είναι αισθητοί, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικοί - στις περιοχές κοντά στα σύνορα», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε ότι, αν απαιτούνται αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Αναφερόμενος στον 27χρονο Σύρο που ανατινάχτηκε χθες (24/7) το βράδυ στο 'Ανσμπαχ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι είχε έρθει στην Γερμανία πριν από δύο χρόνια και επισήμανε ότι είχε λάβει καθεστώς πρόσφυγα στην Βουλγαρία, όπου και επρόκειτο να προωθηθεί.

Την ανάγκη να αποσαφηνιστούν τα αίτια του χτεσινοβραδινού χτυπήματος στο 'Ανσμπαχ «γρήγορα και πλήρως», καθώς «μόνο τότε θα καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα» τόνισε, τέλος, από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, κάνοντας λόγο για «μέρες τρόμου» που βιώνει η Βαυαρία.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Ζεεχόφερ δηλώνει τη συμπαράστασή του στους τραυματίες, αλλά και την ευγνωμοσύνη του στις αστυνομικές και ιατρικές μονάδες που έσπευσαν στο σημείο.

Στο μεταξύ σε ένδειξη σεβασμού για τα γεγονότα στο Μόναχο και στο 'Ανσμπαχ το φημισμένο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ που αρχίζει σήμερα, ανακοίνωσε την ακύρωση του «κόκκινου χαλιού» και της δεξίωσης που είχαν προγραμματιστεί για απόψε.

Στο Φεστιβάλ, όπου συνήθως παρευρίσκεται και η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο φέτος έχει ανακοινώσει εδώ και μέρες ότι δεν θα παραστεί, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς θεωρείται πιθανός στόχος τρομοκρατών.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι αυτό ήταν το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ σημειώθηκε τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά από το φόνο 9 ατόμων από έναν 18χρονο Ιρανο-Γερμανό οπλοφόρο στο Μόναχο την Παρασκευή.

Νωρίτερα χθες, ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας συνελήφθη αφού σκότωσε μια έγκυο με μασέτα στο Ρόιτλινγκεν, κοντά στη Στουτγκάρδη, ενώ την περασμένη Δευτέρα (18/7), ένας πρόσφυγας από το Πακιστάν χρησιμοποίησε τσεκούρι για να τραυματίσει πέντε άτομα κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στη νότια Γερμανία επίσης, προτού σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών.

Υπουργός Εσωτερικών Βαυαρίας: Δυστυχώς είχαμε μια γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας

Ως «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας», περιέγραψε την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε έξω από συναυλιακό χώρο χθες το βράδυ στο 'Ανσμπαχ της Γερμανίας ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

Ο δράστης, 27χρονος Σύρος πρόσφυγας του οποίου η αίτηση χορήγησης ασύλου είχε απορριφθεί, ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς είχε επιχειρήσει δύο φορές να αυτοκτονήσει και βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ είχε εμπλακεί και σε υποθέσεις ναρκωτικών.

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς είχαμε εδώ μια γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Χέρμαν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να διασυνδεόταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν, διευκρίνισε, ενώ δήλωσε ότι «η προφανής πρόθεση να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους παραπέμπει τουλάχιστον σε ισλαμιστικό υπόβαθρο».

Βαυαρός υπουργός Δικαιοσύνης: Η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στη Γερμανία

Στο ίδιο κλίμα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνφριντ Μπάουσμπακ, έκανε λόγο για «ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» στο Άνσμπαχ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έκρηξη έξω από συναυλιακό χώρο στο Άνσμπαχ, ο κ. Μπάουσμπακ ζήτησε να προσαρμοστεί το «δημοκρατικό και ελεύθερο Κράτος Δικαίου» της Γερμανίας, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας και να βελτιωθούν οι δυνατότητες έρευνας και ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να επανεξεταστεί το πλαίσιο που τίθεται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να αναθεωρηθεί η νομοθεσία που αφορά το δικαίωμα παραμονής στην Γερμανία.

Νωρίτερα, είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook, ότι «η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στη Γερμανία».

Σχετικές ειδήσεις