ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Η Κομισιόν «αδειάζει» την Άγκυρα για τη δήθεν μη τήρηση των οικονομικών συμφωνιών

Προσφυγικό: Η Κομισιόν «αδειάζει» την Άγκυρα για τη δήθεν μη τήρηση των οικονομικών συμφωνιών

Ως «μη αληθείς» χαρακτήρισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της ως προς την οικονομική στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει, κατά την ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ευρωπαϊκή πλευρά και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως «η ΕΕ συνεχίζει να εφαρμόζει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών της δεσμεύσεων μέσω του Ταμείου Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, καθώς και τη συνέχιση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Ειδικότερα, αναφορικά με τη χρηματοδότηση, δήλωσε πως «όποιες αναφορές» σχετικά με τη μη τήρηση από την ΕΕ των χρηματοδοτικών της υποχρεώσεων είναι «αναληθείς» και σημείωσε πως η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 3 δισ. και από αυτά σχεδόν τα 740 εκατ. έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, ενώ η Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει σύντομα ένα έκτακτο μέτρο για τη διάθεση ενός επιπλέον ποσού, ύψους περίπου 1,4 εκατ. μέχρι το τέλος του μήνα, φτάνοντας συνολικά στα 2,1 δισ. ευρώ.

«Αυτό αποδεικνύει ότι σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και ξεκαθάρισε πως τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για «την Τουρκία και την κυβέρνηση», αλλά για τους «πρόσφυγες» και τις «κοινότητες υποδοχής».

«Η χρηματοδότηση αυτή είναι σημαντική για να γίνει η ζωή των προσφύγων ευκολότερη, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας, να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και γενικότερα να υπάρχουν καλύτερες υποδομές για τους πρόσφυγες επί τόπου», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας θα συνεχιστεί και ο απαραίτητος έλεγχος από την ΕΕ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως η οικονομική αυτή στήριξη θα έχει «αποτελέσματα».

Σχετικές ειδήσεις