ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τέλος οι φωτογραφίες των τρομοκρατών στα ΜΜΕ

Γαλλία: Τέλος οι φωτογραφίες των τρομοκρατών στα ΜΜΕ

Πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV, οι εφημερίδες Le Monde και La Croix αποφάσισαν να μην δημοσιεύουν στο εξής φωτογραφίες των δραστών επιθέσεων «για να αποφευχθεί τυχόν μεταθανάτια εξύμνησή τους» ή «για να μην εξομοιώνονται τα θύματα με τους τρομοκράτες».

«Μετά την επίθεση στη Νίκαια, δεν θα δημοσιεύουμε πλέον φωτογραφίες των δραστών» προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ηρωοποίησή τους μετά θάνατον, γράφει ο διευθυντής της Le Monde Ζερόμ Φενολιό.

«Αντιληφθήκαμε μετά την επίθεση στη Νίκαια ότι αισθανόμασταν άβολα με τις φωτογραφίες από το παρελθόν των δραστών», εξήγησε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν πρέπει να κρύβουμε τα γεγονότα ή την πορεία των δολοφόνων αυτών, για αυτόν τον λόγο δεν θεωρούμε σκόπιμο να αποσιωπάται το όνομά τους, όμως οι φωτογραφίες τους δεν είναι χρήσιμες στην περιγραφή της πορείας της ζωής τους», συνέχισε.

«Λάβαμε χθες το βράδυ την απόφαση να μην μεταδίδουμε πλέον φωτογραφίες τρομοκρατών από την τηλεόραση, μέχρι νεωτέρας. Εδώ και καιρό υπήρχε μια τέτοια σκέψη στην υπηρεσία σύνταξης. Επιταχύνθηκε μετά τη Νίκαια, με την επανάληψη αυτών των τραγωδιών» είπε ο Ερβέ Μπερού, ο διευθυντής σύνταξης του BFMTV. «Η φωτογραφία έχει μια συμβολική σπουδαιότητα, ιδίως σε ένα ειδησεογραφικό κανάλι με πολλά δελτία ειδήσεων και, επομένως, με επαναλαμβανόμενες προβολές της. Η φωτογραφία μπορεί να θέσει στο ίδιο επίπεδο τα θύματα και τους τρομοκράτες», εξήγησε.

Το κανάλι θα συνεχίσει πάντως να μεταδίδει τα ονόματα των δραστών.

«Το στοιχείο αυτό δόθηκε από τον εισαγγελέα Μολέν. Η μοναδική δυσκολία στο θέμα αυτό είναι να φροντίσουμε ότι δεν θα παραιτηθούμε από την ενημέρωση», κατέληξε.

Ο αρχισυντάκτης της καθολικής εφημερίδας La Croix Φρανσουά Ερνενβέν διευκρίνισε ότι στο εξής θα δημοσιεύεται μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό του επιθέτου των δραστών ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα μεταδίδει πλέον τα ονόματα των τρομοκρατών.

Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Libération. Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή Ζοάν Ιφναζέλ, η αποσιώπηση του ονόματος των τρομοκρατών δεν αποτελεί λύση. «Φανταστείτε ένα κείμενο που αναφέρεται στους αδελφούς Σ.Α. και Μπ.Α., τον Α.Α. και τον Φ.Α.Μ.», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε όμως ότι «η συζήτηση για τη χρήση της φωτογραφίας τους στην εφημερίδα και τον ιστότοπο είναι διαρκής, από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε η εφημερίδα».

Σχετικές ειδήσεις