ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γαλλία: Αναγνωρίστηκε και ο δεύτερος δράστης του σφαγής του ιερέα (Pics & Vid)

Επίθεση Γαλλία: Αναγνωρίστηκε και ο δεύτερος δράστης του σφαγής του ιερέα (Pics & Vid)

Ο δεύτερος στυγνός δολοφόνος του ιερέα στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ κατονομάστηκε ως ο 20χρονος Αμπντέλ Μαλίκ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία, πριν αποφασίσει να προβεί στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση. Το πλήρες επώνυμο του δράστη δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από την αστυνομία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στο πατρικό του σπίτι στις γαλλικές Άλπεις.

Ο Μαλίκ ο οποίος είχε προσπαθήσει να μεταβεί στη Συρία προκειμένου να πολεμήσει με τον ISIS, έζησε στην πόλη της Aix-les-Bains, στις γαλλικές Άλπεις, και γεννήθηκε στο Saint-Die-des-Vosges, μια πόλη στην επαρχία Vosges της βορειοανατολικής Γαλλίας.

Αν και η δικαστική αστυνομία στη Λυών διεξάγει έρευνα σχετικά με το παρελθόν του Μαλίκ, αποφεύγει να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του, ενώ παράλληλα άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είναι γνωστό ότι διενεργούν επιδρομές στην περιοχή γύρω από τον τόπο κατοικίας του.

001

Ο φανατικός ισλαμιαστής, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από την αστυνομία καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την εκκλησία, γεγονός που επιβραδύνει τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Η αστυνομία ανακάλυψε την ταυτότητα του καθώς έψαχνε για στοιχεία στο σπίτι της οικογένειας του δεύτερου δράστη, του 19χρονου Αντέλ Κερμίς , γεγονός που δείχνει ότι και οι δύο επιτιθέμενοι ζούσαν στο εν λόγω σπίτι πριν από τη δολοφονία.

Ο Μαλίκ και ο 19χρονος συνεργός του Κερμίς, εισέβαλαν χθες 26 Ιουλίου, στις 11 το πρωί (τοπική ώρα), σε καθολικό ναό στην πόλη Saint-Etienne-du-Rouvray της Νορμανδίας και πήραν ως ομήρους έναν ιερέα, δύο μοναχές και ένα ζευγάρι προσκυνητών.

002

Οι αλλόφρονες δολοφόνοι στη συνέχεια ανάγκασαν τον ιερέα Jacques Hamel, 84 ετών, να γονατίσει στην αγία Τράπεζα και του έκοψαν με μαχαίρι την καρωτίδα.

Ο δεύτερος όμηρος, ο οποίος μαχαιρώθηκε από τους δύο φανατικούς ισλαμιστές, φέρεται ότι ήταν ένας 87χρονος, ο οποίος παρακολουθούσε τη λειτουργία μαζί με τη σύζυγό του.

003

Η σύζυγος του ηλικιωμένου θύματος, η οποία επέζησε από την άγρια επίθεση, αποκάλυψε ότι οι δράστες εξανάγκασαν τον σύζυγό της να κινηματογραφήσει την δολοφονία του ιερέα. Η ίδια γυναίκα αποκάλυψε ότι οι δολοφόνοι εκμυστηρεύθηκαν σε αυτήν και τις δύο καλόγριες, ότι θα γλιτώσουν, αλλά ότι «οι άνδρες έπρεπε να πεθάνουν».

Ο σύζυγός της φέρεται να επέζησε της σφαγής παριστάνοντας τον νεκρό στο πάτωμα του ναού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τις δύο μοναχές ως «ανθρώπινες ασπίδες», καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από την εκκλησία, πριν δεχτούν τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας.

Η μητέρα του Κερμίς χαρακτήρισε το γιο της ως ένα κανονικό παιδί, φανατικό οπαδό των σπορ και λάτρη της τηλεοπτικής σειράς των Simpsons, που αγαπούσε να ακούει τη μουσική της Ριάνα.

Φαίνεται όμως ότι ριζοσπατικοποιήθηκε μετά τη σφαγή στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, η οποία άφησε άφησε πίσω της 12 νεκρούς.

004

Έπειτα από αυτό το γεγονός, η καθηγήτρια μητέρα του δήλωσε ότι άρχισε να επισκέπτεται το τζαμί πιο συχνά και σύντομα άρχισε να την επιπλήττει για τη συμπεριφορά ως γυναίκα.

«Παραπονιόταν ότι δε μπορούσε να ασπασθεί ειρηνικά τη θρησκεία του στη Γαλλία. Μίλαγε με λέξεις που δεν ήταν δικές του σαν να τον είχαν μαγέψει», περιγράφει η μητέρα του.

Οι φίλοι του και η οικογένεια του δηλώνουν έκπληκτοι από τις εξτρεμιστικού χαρακτήρα συζητήσεις που ανακαλύφθηκαν στους λογαριασμούς του στο Facebook με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

005

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους προσπάθησε να μεταβεί στη Συρία, αλλά η προσπάθεια του να ενταχθεί στον στρατό του ISIS έλαβε τέλος στο Μόναχο, καθώς συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία και απελάθηκε πίσω στη Γαλλία.

Τον Μάιο προσπάθησε και πάλι χρησιμοποιώντας το όνομα του εξαδέλφου του, αλλά συνελήφθη στην Τουρκία και απελάθηκε πάλι πίσω στη Γαλλία. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε καταφέρει να πείσει έναν 16χρονο να ενταχθεί στον ISIS.

006

O Κερμίς, ο οποίος είχε ακόμη τέσσερα αδέλφια, ανάμεσα τους κι έναν γιατρό, κρατήθηκε ένα χρόνο σε φυλακή της Γαλλίας και της Ελβετίας, κατηγορούμενος για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό τον όρο να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα, ενώ παράλληλα είχε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ένας πρώην συμμαθητής του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι άρχισε να αγνοεί την κριτική των φίλων του για τη νέα συμπεριφορά που είχε αναπτύξει και αντίθετα τους απαντούσε «με ένα στίχο από το Κοράνι».

Σχετικές ειδήσεις