ΚΟΣΜΟΣ

Μικροεντάσεις στη διαδήλωση υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία

Μικροεντάσεις στη διαδήλωση υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία

Πολλές δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κολωνία, στη Γερμανία, ενώ ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις εκκαθαρίσεις στην χώρα του μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας, γνωστοποίησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η τοπική αστυνομία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας είχε αναφέρει ότι 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν. Οι διοργανωτές από την πλευρά τους ανέμεναν έως και 50.000 ανθρώπους.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές κρατούσαν τουρκικές σημαίες, ενώ κάποιοι πανό με το σύνθημα «Ερντογάν, ο μαχητής των ελευθεριών». Αντηχούσε επίσης το σύνθημα «θρίαμβος της ανεξαρτησίας».
Στην αρχή της συγκέντρωσης, ένας ομιλητής φώναξε στο πλήθος «εμείς είμαστε η Γερμανία» και ο κόσμος απάντησε «ο Θεός είναι μεγάλος», σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Στην Κολωνία η αστυνομία είχε κινητοποιήσει 2.700 στελέχη της για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων, καθώς πολλές μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις ή αντι-διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να διαχωρίσουν περίπου 100 εθνικιστές Τούρκους και άλλους τόσους Κούρδους, οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

Επιπλέον, διέλυσε μια διαδήλωση 250 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης μετά το κάλεσμα μιας τοπικής ισλαμοφοβικής οργάνωσης.

Λίγο πριν από τη συγκέντρωση, η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορευτεί στον επικεφαλής του τουρκικού κράτος να παρέμβει ζωντανά μέσω βιντεο-ζεύξης και να εκφωνήσει ομιλία.

Εντούτοις ένα μήνυμα του Τούρκου ηγέτη αναγνώστηκε στους συμμετέχοντες, στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστούσε τον κόσμο που πήρε μέρος και επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι περισσότερο ισχυρή σήμερα σε σύγκριση με την 15η Ιουλίου», όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Σχετικές ειδήσεις