ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία έστειλε 85 κούτες με έγγραφα στις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν

Η Τουρκία έστειλε 85 κούτες με έγγραφα στις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ αξιολογούν τα νέα έγγραφα που έστειλε η Τουρκία σχετικά με την έκδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ως "εγκέφαλο" του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος στη χώρα.

"Οι τουρκικές αρχές μάς έκαναν αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων αυτών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη παράδοση εγγράφων "δεν περιέχει, πιστεύουμε, μία επίσημη αίτηση έκδοσης", ενώ είπε επίσης ότι "μετά από αυτήν πήραμε και άλλα έγγραφα. Τα εξετάζουμε… και δεν νομίζω ότι έχουν καταλήξει σε τέτοια διαπίστωση ακόμα".

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι το καθ' ύλην αρμόδιο για την εξέταση των εγγράφων, για να αποφανθεί αν ισοδυναμούν με επίσημη αίτηση έκδοσης για τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει ως αυτοεξόριστος στην ανατολική πολιτεία Πενσιλβάνια από το 1999.

Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν προειδοποιήσει ότι οι δεσμοί της χώρας τους με τις ΗΠΑ θα διαταραχθούν αν η Αμερική αρνηθεί να εκδώσει τον Γκιουλέν. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, αλλά η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει ότι η Άγκυρα πρέπει να παρουσιάσει ξεκάθαρες αποδείξεις της συμμετοχής του Γκιουλέν στο πραξικόπημα, προτού κινηθεί εναντίον του η διαδικασία έκδοσης.

Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει συνωμοτήσει εναντίον της Τουρκίας και έχει καταδικάσει την προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο Τόνερ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν τη Τουρκία να διερευνήσει το πραξικόπημα, αλλά δεν είπε εάν η Τουρκία απάντησε στην προσφορά αυτή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι έχει χρησιμοποιήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, και επιχειρήσεων στη Τουρκία και το εξωτερικό για να διεισδύσει σε κρατικούς θεσμούς.

Την Πέμπτη (4/8) ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα καταπνίξει τις επιχειρήσεις αυτές, ενώ δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν γιατί "έδωσε τις οδηγίες" για τη διενέργεια του πραξικοπήματος, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 230 άτομα.

Στη Νέα Υόρκη, ο Καμίλ Αϊντίν, Τούρκος βουλευτής από την Θεοδοσιούπολη (Έρζουρουμ), είπε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει έως τώρα 85 κούτες με έγγραφα από την Τουρκία που αφορούν τον Γκιουλέν. "Βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των εγγράφων αυτών", είπε, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Σχετικές ειδήσεις