ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Βρέφος πέθανε στο Τέξας από τον ιό Ζίκα

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Βρέφος πέθανε στο Τέξας από τον ιό Ζίκα

Ένα βρέφος το οποίο γεννήθηκε με μικροκεφαλία εξαιτίας του Ζίκα απεβίωσε στο Τέξας και πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που αποδίδεται στον ιό αυτό στη συγκεκριμένη πολιτεία των νότιων ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα (9/8) οι υγειονομικές Αρχές.

Η μητέρα του είχε μολυνθεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε στη Λατινική Αμερική, διευκρίνισαν οι Αρχές.

«Το βρέφος πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του, είναι ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με τον Ζίκα στο Τέξας», αναφέρεται σε ανακοίνωση των αρχών.

«Πρόσφατες εξετάσεις είχαν επιβεβαιώσει την κατάσταση του βρέφους και τη σύνδεσή της με τον ιό Ζίκα. Η μητέρα και το παιδί μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος (μόλυνσης) στο Τέξας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο Τέξας έχουν καταγραφεί 97 κρούσματα του Ζίκα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών που πάσχουν από μικροκεφαλία, μια δυσπλασία του κρανίου και του εγκεφάλου που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα ή να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα κατά την ανάπτυξη των παιδιών. Όλα αυτά τα κρούσματα οφείλονται σε «ταξίδια στο εξωτερικό», σε περιοχές όπου μεταδίδεται ο ιός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι τώρα στις ΗΠΑ δεν έχουν καταγραφεί παρά μόνο 21 κρούσματα μετάδοσης του Ζίκα στη χώρα, όλα τους στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα.

Ο ιός κατά βάση μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής. Οι άνθρωποι που μολύνονται δεν εμφανίζουν παρά ελάχιστα συμπτώματα, αλλά ο ιός μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για τις εγκύους, αφού προκαλεί μικροκεφαλία και νευρολογικά προβλήματα στα έμβρυα.

Σχετικές ειδήσεις