ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ συνεχίζει να ταπεινώνει την Τουρκία

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ συνεχίζει να ταπεινώνει την Τουρκία

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι "ταπεινώνει" την Τουρκία και εξάρτησε για άλλη μια φορά τον σεβασμό της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό από τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ.

"Ο τουρκικός λαός είναι τραυματισμένος ψυχικά" μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι Ευρωπαίοι "μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία", ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild, εκφράζοντας τη λύπη του για το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας και των συζητήσεων για την εξαίρεση των τούρκων υπηκόων από τις θεωρήσεις εισόδου.

Για τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Άγκυρα εργάσθηκε "όσο λίγες χώρες για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ", αλλά δεν λαμβάνει σε αντάλλαγμα "παρά απειλές, προσβολές και έναν πλήρη αποκλεισμό" από την πλευρά των Είκοσι Οκτώ.

"Αναρωτιέμαι: ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει; Γιατί τόση εχθρότητα;", συνεχίζει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος την Τετάρτη είχε ήδη κατηγορήσει την ΕΕ ότι υποδαυλίζει τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα στην Τουρκία "ευνοώντας", ακόμη και "ενθαρρύνοντας" τους αυτουργούς του πραξικοπήματος.

Ο ίδιος απαίτησε και πάλι τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου για τους τουρκους πολίτες, που είναι το αντάλλαγμα για τη μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που συνήφθη τον Μάρτιο με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθούν οι παράτυποι διάπλοι από τις τουρκικές αρχές προς τα ελληνικά νησιά.

"Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις όλοι τις βάζουμε στην άκρη", δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην Bild, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει και πάλι από τον Οκτώβριο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις