ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση της... Στάζι στο Βερολίνο

Έκθεση της... Στάζι στο Βερολίνο
Πρώην κατάσκοποι της Στάζι, των μυστικών υπηρεσιών της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας παρουσιάζουν την τέχνη της... μεταμφίεσης.

Πρώην κατάσκοποι της Στάζι, των μυστικών υπηρεσιών της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας παρουσιάζουν την τέχνη της... μεταμφίεσης προβάροντας περούκες, ψεύτικα μουστάκια και γυαλιά ηλίου σε μια έκθεση που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο και περιλαμβάνει παλιές, απόρρητες φωτογραφίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Σίμον Μένερ, ο επιμελητής της έκθεσης "Εικόνες από τα Μυστικά Αρχεία της Στάζι" είπε ότι η έκθεση δείχνει πώς κάτι δύναται να είναι φαινομενικά ανώδυνο. "Τις χρησιμοποιούσαν στα μαθήματα που έκαναν για το πώς να ντύνονται ώστε να αναμιγνύονται με τους πολίτες. Σήμερα δείχνουν γελοίες αλλά τότε ήταν σοβαρό θέμα", πρόσθεσε.

Ορισμένες από τις πιο αναπάντεχες φωτογραφίες της έκθεσης εικονίζουν τους κατασκόπους των Συμμαχικών Δυνάμεων να... φωτογραφίζουν τους συναδέλφους τους της Στάζι. Ο Μένερ εξήγησε ότι υπήρχαν κάποιες μικρές μονάδες των δυτικών Συμμάχων που επιτρεπόταν να κινούνται ελεύθερα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Και οι δύο χώρες θεωρούσαν ότι αυτές οι αποστολές ήταν ιδανική ευκαιρία για κατασκοπεία. Μολονότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε προ πολλού, ο Μένερ είπε ότι δεν κατάφερε να αποκτήσει τις αντίστοιχες φωτογραφίες από τα αρχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ή από αυτών της πάλαι ποτέ Δυτικής Γερμανίας.