ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιταλία: Συγκινούν Αφρικανοί πρόσφυγες που βοηθούν στην αναζήτηση επιζώντων (videos)

Σεισμός Ιταλία: Συγκινούν Αφρικανοί πρόσφυγες που βοηθούν στην αναζήτηση επιζώντων (videos)

Πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική που ελπίζουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ιταλία, αφού έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή τους κατά τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, σπεύδουν στις περιοχές που επλήγησαν από το φονικό σεισμό της Τετάρτης, προκειμένου να βοηθήσουν τους ντόπιους, που έχασαν τα πάντα στην καταστροφή.

Φορώντας πορτοκαλί φόρμες, τα μέλη μιας ομάδας που διαμένει προσωρινά σε έναν ξενώνα σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το σημείο, συμμετείχαν σήμερα στο πλευρό άλλων εθελοντών που ήλθαν από κάθε γωνιά της Ιταλίας στις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπαθών.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εδώ», δήλωσε ο Αμπντουλάχ, ένας 20χρονος από το Μπενίν στη δυτική Αφρική.

«Είδαμε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και νιώθουμε άσχημα. Θέλουμε να επιδείξουμε σεβασμό προς εκείνους και την αξιοπρέπειά τους» πρόσθεσε στην τηλεόραση του Reuters από τα περίχωρα του Πεσκάρα ντελ Τρόντο, ενός από τα χωριά που έχουν καταστραφεί.

Χρησιμοποιώντας φτυάρια, τσάπες και τσουγκράνες, η ομάδα των περίπου 20 προσφύγων βοήθησε να προετοιμαστεί το έδαφος προκειμένου να στηθούν οι σκηνές που θα στεγάσουν τους σεισμοπαθείς, ενώ καθάρισαν ένα χωράφι προκειμένου να μπορούν να προσγειωθούν ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματός τους, οι μετανάστες, όλοι τους Μουσουλμάνοι, έπεσαν στα γόνατά για να προσευχηθούν δίπλα από μία τέντα.

«Ήταν ιδέα τους. Ήθελαν να κάνουν κάτι, επομένως τους βοηθήσαμε να το κάνουν», είπε η Λετίτσια Ντελαμπάρμπα, στέλεχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Human Solidarity Group (GUS), που βοήθησε τους πρόσφυγες να μεταβούν στο Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

Οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντες ξεθωριάζουν τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία με τον απολογισμό των νεκρών να βρίσκεται πλέον στους 278.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 420.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από την Αφρική, μετά τις αρχές του 2014. Η μαζική άφιξη προκάλεσε πολιτικές τριβές, ενώ ακόμα και η τραγωδία του σεισμού δεν άμβλυνε τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα μερίδας του πολιτικού κόσμου στην χώρα.

Υπό τον τίτλο «Εγκληματικό Κράτος», η συντηρητική εφημερίδα Libero δημοσίευσε δύο φωτογραφίες, τη μία δίπλα στην άλλη στο πρωτοσέλιδό της: στη μία απεικονίζονται τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία να κοιμούνται στο δάπεδο σε ένα γήπεδο μπάσκετ και στην άλλη απεικονίζονται Αφρικανοί μετανάστες μπροστά από ένα ξενοδοχείο που η κυβέρνηση τούς έχει παραχωρήσει για διαμονή.

libero

Η Ντελαμπάρμπα τόνισε ότι οι περισσότεροι μετανάστες που βοήθησαν τους σεισμοπαθείς είναι από τη Μπουρκίνα Φάσο, το Νίγηρα και τη Σενεγάλη, ενώ έφθασαν στην Ιταλία με βάρκες.

Πρόσθεσε, δε, ότι ορισμένοι εξ αυτών φυλακίστηκαν στη Λιβύη προτού πληρώσουν διακινητές για να τους εξασφαλίσουν θέσεις σε επισφαλείς πλαστικές λέμβους και να φθάσουν έως την Σικελία.

«Η ομάδα των προσφύγων έχει ζητήσει άσυλο στην Ιταλία», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις