ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Θα ήταν μοιραίο λάθος να αγνοήσουμε το μήνυμα του Brexit

Τουσκ: Θα ήταν μοιραίο λάθος να αγνοήσουμε το μήνυμα του Brexit

Να λάβουν το μήνυμα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit καλεί τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην επίσημη πρόσκληση που τους απέστειλε για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 στην Μπρατισλάβα, την ερχόμενη Παρασκευή.

«Θα ήταν ένα μοιραίο λάθος να υποθέσουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ένα αποκλειστικά βρετανικό θέμα» αναφέρει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ, χαρακτηρίζοντας τη βρετανική ψήφο ως «μια απελπισμένη προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά εκατομμύρια Ευρωπαίους».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτει ως θέματα πρωταρχικής σημασίας για την επερχόμενη Σύνοδο, την ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Ερωτήματα που αφορούν τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και των εδαφών τους, την προστασία των συμφερόντων τους, της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και του τρόπου ζωής τους θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ψηφίσει να παραμείνει», υπογραμμίζει ο Ντ. Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στέλνει επίσης μήνυμα «υγειούς ισορροπίας» μεταξύ των εξουσιών που ασκούν οι Βρυξέλλες και αυτών που παραμένουν στις εθνικές πρωτεύουσες. Καλεί τους ηγέτες να είναι πιο «υπεύθυνοι» για την Ένωση, «απέχοντας από τις συνεχείς κατηγορίες που στοχεύουν στην Ένωση», ενώ από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ζητά να «υποστηρίζουν τις προτεραιότητες που συμφωνούνται μεταξύ των κρατών μελών και να μην επιβάλλουν τις δικές τους».

Τέλος, ο Ντ. Τουσκ προειδοποιεί τους ηγέτες πως συνθήματα, όπως «καλύτερη Ευρώπη», «λιγότερη Ευρώπη» ή «περισσότερη Ευρώπη» κινδυνεύουν τελικά να καταλήξουν στο «όχι άλλη Ευρώπη».

Σχετικές ειδήσεις