ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τον Γκρουέφσκι η διάσκεψη της Οχρίδας

Χωρίς τον Γκρουέφσκι η διάσκεψη της Οχρίδας
Χωρίς σημαντικές πολιτικές μορφές της ΠΓΔΜ θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη σήμερα και αύριο στην Οχρίδα, για την επέτειο των 10 χρόνων...

Χωρίς σημαντικές πολιτικές μορφές της ΠΓΔΜ θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη σήμερα και αύριο στην Οχρίδα, για την επέτειο των 10 χρόνων από την υπογραφή της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Οχρίδας, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει το 2001 μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ και των τότε Αλβανών ανταρτών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK).

Επικεφαλής της διάσκεψη που τελεί υπό την Γραμματεία για την εφαρμογή της Συμφωνίας, είναι ο προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα DUI αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για την εφαρμογή της Συμφωνίας, Μούσα Τζαφέρι

Σε αυτήν μετέχουν, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και μέχρι πρότινος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, και ο τότε αρχηγός των ανταρτών του UCK και σημερινός αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Ωστόσο, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δεν θα μετέχουν τελικά στη διάσκεψη για τα δέκα χρόνια από την Συμφωνία της Οχρίδας.

Από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι έγινε γνωστό πριν από λίγο πως ο πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει στην επετειακή διάσκεψη για τη Συμφωνία της Οχρίδας. Το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι αντ’ αυτού ο Ν. Γκρούεφσκι θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για τη Συμφωνία της Οχρίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, στα Σκόπια, στην οποία, όπως προστέθηκε, θα συμμετάσχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ακύρωσε την τελευταία στιγμή την παρουσία του στην επετειακή διάσκεψη της Οχρίδας.

Από τους «πρωταγωνιστές» της Συμφωνίας της Οχρίδας συμμετέχουν στην επετειακή διάσκεψη στην Οχρίδα μόνον ο Αλί Αχμέτι.